Rujan 26, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Stres i sijeda kosa idu ruku pod ruku?

Prehlada_bolest_gripa_SBP_I hope its not contagious

Sijeda kosa odavno je prestala biti simbolom mudrosti – ubrzani ritam života i sve jači stres obojat će nam kosu u sivo puno prije nego što bi to bilo normalno. Stoga su se znanstvenici pozabavili uzrocima i mogućnostima prevencije, a evo do kakvih su zaključaka došli.

U pokusima na miševima matične stanice koje kontroliraju boju kože i kose postale su oštećene nakon intenzivnog stresa. Tamno krzno miševa potpuno je pobijelilo u roku od nekoliko tjedana.

Američki i brazilski znanstvenici uvjereni su da to treba dalje istražiti kako bi se razvio lijek koji sprječava gubitak boje kose uzrokovan starenjem. Iako je uglavnom riječ o prirodnom procesu starenja, stres također može imati ulogu. Međutim, znanstvenici ne mogu sa sigurnošću reći kako stres utječe na našu kosu.

Znanstvenici koji su proveli studiju, objavljenu u časopisu Nature, sa sveučilišta u Sao Paulu i s Harvarda, smatrali su da su učinci povezani s matičnim stanicama melanocita, koje proizvode melanin i odgovorne su za boju kose i kože.

 

Nedeljko Tintor - sudionik Velikog ZILIK-a
image-181559

 

 

“Sada smo sigurni da je stres odgovoran za ovu specifičnu promjenu vaše kože i kose i kako to funkcionira”, rekla je autorica studije prof. Ya-Cieh Hsu sa sveučilišta Harvard.

Bol je kod miševa izazvala oslobađanje adrenalina i kortizola, što je ubrzalo otkucaje srca i dovelo do porasta krvnog tlaka. To je utjecalo na živčani sustav i prouzročilo akutni stres.

Taj je proces zatim ubrzao trošenje matičnih stanica koje proizvode melanin u folikulima kose.

“Očekivala sam da je stres loš za tijelo”, rekla je Hsu. “Ali je štetan učinak stresa koji smo otkrili bio veći od onoga što smo mogli zamisliti.” “Nakon samo nekoliko dana izgubljene su sve matične stanice koje regeneriraju pigment. Jednom kada ih više nema, pigment je nemoguće regenerirati – oštećenje je trajno”, istaknula je.

Usporedivši gene miševa pod stresom s drugim miševima, mogli su identificirati protein uključen u stvaranje oštećenja matičnih stanica zbog stresa. Kada je protein CDK suzbijen, liječenje je također spriječilo promjenu boje njihova krzna. To otvara znanstvenicima prostor za odgađanje pojave sijede kose.

Hsu je rekla da ta otkrića nisu lijek za sijedu kosu nego tek početak dugog puta traženja rješenja za ljude.

“Ovo nam također daje ideju o tome kako stres može utjecati na mnoge druge dijelove tijela”, kazala je Hsu za BBC.

 

 

Izvor metro-portal.hr Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts