Rujan 20, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Stres deblja – i to prilčno

stres

Stres je svuda oko nas, toliko da smo se gotovo već navikli na njega, no ipak se trebamo više zabrinuti nego što nam se čini na prvu jer ne utječe samo na um već i na fizičko zdravlje.

Skupina stručnjaka sa sveučilišta Yale proučavala je odnos između stresnih događaja i promjena tjelesne težine i otkrila da odnos nije bio tako pozitivan.

Stres i anksioznost ne samo da štete ljudskom tijelu, već ga i potiču da se nekontrolirano deblja, stvori dodatnih 300 kalorija, isto koliko kalorija sadrži dupli hamburger.

Ovo istraživanje otkrilo je da stresne epizode u životu izazivaju porast razine kortizola koji se nalazi u krvi i stvara masna područja u tijelu. Pravi je problem što stres uzrokuje i veliki apetit koji dovodi do prejedanja.

Ova dodatna masnoća može biti smještena na nezahvalnim područjima, pogotovo kod žena.

Prema istraživanju koje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta Ohio State, žene koje su pod stresom i konzumiraju visokokaloričnu i masnu hranu različito reagiraju na način na koji se suočavaju s kalorijama, pohranjuju masnoću oko struka.

To je potvrdilo i drugo istraživanje koje su izveli znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji, Sveučilišta u New Yorku i Sveučilišta Yale.

Stres i visokokalorična kombinacija hrane usporavaju metabolizam što još pridonosi spremanju masnoća. To može biti zbog toga što žene pod stresom također imaju višu razinu inzulina koji pojačava skladištenje masnoća.

Istraživanje je otkrilo da žene koje prolaze kroz stres sagorijevaju 104 kalorije manje od onih koje se nisu susrele s anksioznim situacijama. Liječnici objašnjavaju da se tijekom godine može skupiti i do 11 kilograma.

 

Izvor Metro-portal.hr Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts