Rujan 25, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Što je zajedničko game developmentu, Zrinjevcu i Alisi? Animafest!

Zrinjevac2

ZAGREB, 12. lipnja 2015. – Sjajna open-air projekcija na Zrinjevcu od 30. svibnja ponovila se i ovog petka: Zagrepčani i njihovi gosti ponovno su iznijeli brojne dekice na travu središnjeg gradskog parka i pod vedrim nebom uživali u projekciji filma. Ovog je puta prikazana animirana bajka iznimne vizualizacije Azur i Asmar francuskog velikana animacije i dobitnika Animafestove Nagrade za životno djelo Michela Ocelota. Navedeni je film, perzijska bajka s radnjom smještenom u 15. stoljeće, na Animafestu prikazan zahvaljujući suradnji s Festivalom Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous. Projekciji je prethodilo čitanje slikovnice Alisa u zemlji čudesa, izdanje Planetopije koje je ilustrirao poznati hrvatski ilustrator Zdenko Bašić.


Bila je to samo jedna od brojnih aktivnosti četvrtog dana 25. Animafesta Zagreb. Drugi dio popratnih događanja bio je u znaku videoigara. Tijekom dana završila je radionica njihove izrade koja je od ponedjeljka trajala na FER-u, a u Tuškancu su hrvatski game developeri održali posjećeno predavanje te govorili o iskustvima rada u navedenom sektoru. Ante Vrdelja (Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara) kazao je kako, bez obzira na činjenicu da domaća game development industrija izvozi 99 posto proizvoda, izostaje razumijevanje i potpora državnih institucija. Lovro Nola (škola za game-dizajn Machina) govorio je o mogućnostima samozaposlenja u game development industriji i poželjnim vještinama developera i animatora, te iznio iskustva iz vlastite karijere. Davor Hunski iz najuspješnijeg hrvatskog developerskog tima Croteam dao je povijesni pregled hrvatske game development scene, predstavio rad Croteama te istaknuo studij animiranog filma kao dobro polazište za rad u industriji. Svi su govornici izrazili vjerovanje da će suradnja hrvatskog game development sektora i Animafesta u narednim godinama biti još intenzivnija, s obzirom na neupitnu povezanost game developmenta i animacije.

Tijekom dana festivalske je goste organizacija festivala povela na tradicionalni izlet, čije je odredište ovog puta bio Camp Zagreb u Rakitju. Neki su od njih u prirodi napunili baterije za Q&A sesije koje su uslijedile tijekom dana. U petak se naime među ostalim razgovaralo nakon programskog bloka Velikog natjecanja – kratkometražni film, i to s Markom Meštrovićem (Levitacija), Shunsukeom Saitom (Mali vrt), Maryam Kashkoolinia (That’s Mine!), Eve Deroeck i Mélanie Tourneur (Looper) i Evertom de Beijerom (Lucy).
Večer je zaključio koncert kazališnog benda Chishche Lishche u festivalskom klubu Vinyl.

***

Pretposljednji festivalski dan, subota, donosi u Europu, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol niz zanimljivih naslova. Mnogi će prvi put imati priliku na velikom platnu vidjeti Disneyjev klasik Alisa u zemlji čudesa iz 1951. (u 13 sati u Cineplexxu Centar Kaptol), u Europi će se predstaviti Škola animiranog filma Čakovec, koja ove godine slavi 40. rođendan, a vodit će se i Q&A s autorima Natjecanja hrvatskog filma 1 (Josip Žuvan, Anja Sušanj, Marko Meštrović, Tea Stražičić, Lea Vidaković, Dinko Kumanović, Joško Marušić) te s autorima iz Natjecanja kratkometražnog filma 5, Chintis Lundgren (Život s Hermanom H. Rottom) i Sarah Saidan (Zastavice na plaži).

U subotu Animafest zalazi i u vaš kvart, pa će klinci od 4 godine naviše u KUC-u Travno od 11 sati besplatno gledati crtiće namijenjene njihovoj dobi.

Za one koje animacija zanima nešto profesionalnije, preporučujemo predavanje u 13 sati u Tuškancu, otvoreno za javnost, koje će održati član žirija i oskarovac Chris Landreth. On će, zajedno s Karanom Singhom, govoriti o umijeću animiranja lica. U isto će se vrijeme u Medijateci Francuskog instituta moći razgovarati s Alessandrom Rakom, Daliborom Barićem i Tomislavom Babićem, autorima dugometražnih filmova. Predavanje će od 15.30 u Tuškancu održati i švicarski game-dizajner Mario von Rickenbach, koji će govoriti o pristupima i iskustvima pri radu vizualno eksperimentalnih igara, a u klubu Vinyl u Bogovićevoj od 17.30 bit će predstavljene knjige Stoljeće filma u Čakovcu 1913. – 2013. grupe autora i Umetnost preterivanja (beleške jednog gledaoca) Milena Alempijevića.

Večer zaključuje koncert francuskog glazbeno-grafičkog digital-pop dua Gangpol & Mit u klubu VIP od 23 sata, s nastavkom u režiji DJ Gonza. Gangpol & Mit na Animafestu nastupaju u sklopu suradnje s Festivalom Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous.

Piše D.T. Foto Nina Đurđević, Dinka Radonić, Julien Duval

About The Author

Related posts