Rujan 21, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Stižu nam kamenice, delicija koja su u idućim tjednima ne odbija

kamenice u tempuri 1

Kroz stoljeća kamenice slove za jednu od najintrigantnijih svjetskih delicija. U njima se uživa diljem svijeta, sa gotovo svake strane oceana ili mora. One malostonske ove se godine vraćaju u puno sjaju i okusu. U zagrebačkom restoranu Bota Šare, poznatom upravo i po njima, od 13. do 27. ožujka traju Dani kamenica. Malostonska obitelj Bota Šare ove gastro delicije uzgaja već pet generacija.

svjeze kamenice 1
image-184544

kamenice na zaru
image-184545

Svakodnevno ova delicija dolazi svježa iz Malog Stona, bit će posluživana na nekoliko načina uz popularne cijene. Oko blagdana Svetog Josipa, 19. ožujka, mesnato tijelo ove plemenite plosnate školjke najizdašnije je u svojoj zrelosti. Puno je joda, selena, cinka i kroma čiji će vas miris oplahnuti nakon što oštrim nožem razdvojite njene ljušture. Meso kamenice iznimno je hranjivo jer sadrži puno bjelančevina, ugljikohidrata, minerala i vitamina A, B1, B2, C, D, E, EP, a 15g mesa kamenice ima istu količinu vitamin C kao i 3g limunovog soka. Za mnoge gastronome kušanje sirove hrane ritual je povratka u ranu fazu civilizacije.

kamenice u tempuri
image-184546

kamenice na zaru 1
image-184547

 

Upravo je hrvatsko more puno soli i minerala koje se miješa s kraškim izvorima slatke vode, uz bogato morsko tlo iznad kojeg se premještaju guste naplavine planktona u malostonskom zaljevu. U Bota Šare ove su godine za Dane kamenica pripremili svježe kamenice koje su najbolje uz okus limuna. One u tempuri i na žaru ovoj deliciji daju jedan novi okus koji oduševljava na prvu. Hrvatske delicije koju su voljeli i rimski carevi ovog ožujka jednostavno ne smijemo propustiti.

svjeze kamenice
image-184548

Piše M.T Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts