Siječanj 19, 2019

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Stilske vježbe u HNK – svečana izvedba u povodu 50 godina izvođenja

stilske vježbe5

U nedjelju, 28. siječnja u 19.30 u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu održat će se svečana izvedba predstave Stilske vježbe, Raymonda Queneaua u režiji i adaptaciji Tomislava Radića u povodu 50 godina izvođenja. U kultnoj predstavi kazališta Planet Art nastupaju Lela Margitić i Pero Kvrgić, a prijevod i adaptaciju je pripremio Tonko Maroević.

Jedna obična zgoda iz svakodnevnog života ispričana na dvadesetak načina postala je zahvaljujući ideji domaćih autora i glumačkom virtuozitetu aktera vrhunska komedija u kojoj uživaju generacije. Ova kultna predstava izvodi se već punih 50 godina, a kao fenomen svjetskih razmjera uvrštena je i u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdulje izvođena predstava na svijetu s istom glumačkom postavom. Nastale prema originalnoj ideji i u režiji Tomislava Radića i u adaptaciji Tonka Maroevića i Tomislava Radića Stilske vježbe ponudile su kasnih šezdesetih godina prošloga stoljeća neuobičajen kazališni format i postale rodonačelnikom novog kazališnog izričaja u kojemu glumac uz psihološku kreaciju lica kreira i kontekst dramske radnje što je otvorilo prostor novoj vrsti glumačkog autorstva i cijelom jednom kazališnom smjeru.

stilske vježbe4
image-118775

Tomislav Radić, jedan od najznačajnijih hrvatskih redatelja diplomirao je 1962. na Filozofskom fakultetu i 1973. I režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je brojne naslove u svim kazalištima u Zagrebu, povremeno na Dubrovačkim ljetnim igrama te je bio stalni suradnik televizije.Od 1977. do 1997.godine bio je profesor glume i režije na Akademiji dramske umjetnosti na kojoj je neko vrijeme bio dekan i uveo kolegij Filmske glume. Od 1998. do 2000. godine bio je glavni urednik Dramskoga programa Hrvatske televizije. Uz četrdesetak dokumentarnih i igranih emisija na televiziji, jedan je od najistaknutijih hrvatskih filmskih redatelja. Za Živu istinu iz 1971. kritika je isticala kako je Radić, služeći se dijelom metodama direktnog filma, spojio niz dokumentarističkih isječaka iz svakidašnjice jednoga grada, s potragom jedne nepotvrđene glumice za poslom. Njegov Timon 1972. ocijenjen je kao originalna parafraza Shakespeareova teksta, u kojoj se glavnomu junaku sudbina odglumljenoga lika pomiješa s vlastitim životom. Autor je zajedno sa Tonkom Maroevićem predstave Stilske vježbe, vjerojatno najvećeg fenomena hrvatskog kazališta čiji je i redatelj, a koje se posljednjih deset godina izvode u produkciji Kazališta Planet Art. Pamte se također njegove predstave Caffeteria koja je najdulje izvođena predstava na Dubrovačkim ljetnim igrama, Četvrto lice jednine u Dramskom kazalištu Gavella, Bard u HNK Zagreb i mnoge druge. Djela Ibsena, Eshila, Držića i drugih klasika režirao je u vlastitom Akademskom teatru. Filmografija mu još obuhvaća filmove LukaAnđele moj dragiHoldingTri priče o nespavanjuŠto je Iva snimila 21.listopada 2003., i Kotlovina. Za dva potonja nagrađen je Zlatnim arenama na Filmskom festivalu u Puli i drugim, pa i međunarodnim nagradama.

STILSKE-VJEZBE_07
image-118776

Lela Margitić već je kao djevojčica i djevojka postizala zapažene uspjehe u predstavama legendarnog riječkog Pionirskog kazališta, upisuje studij glume na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. Nakon diplome ulazi u stalni angažman u kazalište Komedija u kojemu je igrala glavne uloge u mnogim poznatim mjuziklima kao što su Ljubimica Divljeg zapada, Slatka Irma, Guslač na krovu i Aplauz te u brojnim komedijama najistaknutijih suvremenih komediografa kao i u klasičnom repertoaru u matičnom kazalištu i gostujući na mnogim drugim pozornicama (HNK Zagreb, ZKM, Teatar ITD, Teatar u gostima, Akademsko kazalište, INK Pula, Dubrovačke ljetne igre, Planet Art i drugima). Uz brojne uloge na TV-u i filmu, godinama surađuje i u umjetničkom i obrazovnom programu Hrvatskoga radija, a radio emisija Poezija naglas Danijela Dragojevića, koja je više od tri desetljeća emitirana na trećem programu Radio Zagreba, postala je, među ostalima, prepoznatljiva po njezinom glasu i interpretaciji. Oduvijek posvećena glazbi, zadnjih petnaest godina intenzivno se bavi šansonom surađujući sa šansonijerkom Ladom Kos. Lela Margitić dobitnica je priznanja Red Danice Hrvatske sa likom Marka Marulića, 2004 godine.

STILSKE-VJEZBE_10
image-118777

Pero Kvrgić najsjajniji je predstavnik legendarnih generacija hrvatskih glumaca, a njegove su kreacije obilježile čitavu jednu kazališnu epohu. Od svojih početaka 1948. godine do danas igrao je u gotovo svim hrvatskim kazalištima i kazališnim grupama te nastupao na najpoznatijim kazališnim festivalima (DK Gavella, Teatar &TD, ZKM, HNK Zagreb, HNK Split, riječki HKD teatar, dubrovačko Kazalište Marin Držić, Komedija, Kerempuh, Teatar u gostima, Epilog teatar, Teatar Ulysses, Žar ptica, Bagatella, Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Planet Art, itd.). Odigrao je više od 180 različitih uloga: Pomet, Dundo Maroje, Harpagon, Sganarelle, Pathelin, Nemoćnik, Lear (Bondov), On (Stilske vježbe), Mockinpott, Janez, Kir Janja itd. Igrao je u desetak filmova, nekoliko TV drama i u brojnim radio dramama. U biblioteci Vijenac Matice Hrvatske tiskana mu je knjiga kolumni Stilske vježbe. Dobitnik je brojnih nagrada: Nagrade Vladimir Nazor, Nagrade Grada Zagreba, Nagrade Grada Dubrovnika, Nagrade Sterijinog pozorja, Nagrade sarajevskih Malih scena, Nagrade OrlandoTito StrozziDubravko DujšinEleonora Duse, Nagrade Marul, Nagrade hrvatskog glumišta ,itd. Godine 2006. predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao je Peru Kvrgića, u povodu premijere predstave U posjetu kod gospodina Greena, Redom Kneza Branimira s ogrlicom za izniman i dugogodišnji doprinos kulturi Republike Hrvatske.

stilske vježbe
image-118778

Ulaznice za svečanu izvedbu dostupne su na blagajni Hrvatskoga narodnog kazališta i putem on line kupovine po cijeni od 60 do 150 kuna.

Banner-800X600-Stilske-50-godina-HNK
image-118779

Izvor: HNK  Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts