Rujan 25, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Sreća produžuje život

sreća

Sreća je, kažu neki, neuhvatljiva – no zašto onda svi sretni ljudi dulje žive i boljeg su zdravlja, pitali su se znanstvenici. Nakon što su analizirali 160 studija o povezanosti pozitivnog gledanja na stvari i zdravlja, zaključili su da je ipak – uhvatljiva.

Dokazi koji povezuju vedre nazore i uživanje u životu s boljim zdravljem i duljim životom su jači čak i od onih koji povezuju pretilost sa smanjenjem duljine života, prema ispitivanju objavljenom u časopisu “Applied Psychology: Health and Well-Being”.

“Bio sam skoro šokiran a svakako iznenađen kada sam vidio dosljednost podataka”, rekao je Ed Diener, umirovljeni profesor psihologije Sveučilišta Illinois, koji je vodio istraživanje. Diener je rekao da je malo studija koje je pregledao utvrdilo suprotno dok “golema većina podržava zaključak da je sreća povezana sa zdravljem i dugovječnošću”.

Istraživanje se odnosilo na osam različitih vrsta dugoročnih studija i pokusa kako s ljudima tako i sa životinjama. Primjerice, 5.000 studenata koje se proučavalo više od 40 godina pokazalo je da su najpesimističniji studenti bili skloni umirati mlađi.

Životinje koje su živjele u stresnim uvjetima poput prenapučenih kaveza imale su slabiji imunitet i bile sklonije srčanim oboljenjima i ugibale mlađe nego one u manje napučenim uvjetima.

Diener kaže kako bi možda bilo vrijeme da se modernim zdravstvenim zapovijedima koje se usredotočuju na pretilost, pušenje, prehrambene navike i vježbanje doda i “budi sretan i izbjegavaj kroničnu ljutnju i depresiju”.

 

Izvor Metro-portal.hr Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts