Lipanj 04, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Sjemenke lana čuda rade za probavu

sjemenke lana_Instgram

Sjemenke lana prava su mala riznica zdravlja – bogate su omega-3 nezasićenim masnim kiselinama koje štite od problema sa srcem i cirkulacijom te imaju protuupalna svojstva.

No da bi ih tijelo moglo iskoristiti, sjemenke moraju biti svježe mljevene (npr., u mlincu za kavu) jer već deset minuta nakon mljevenja njihova hranjivost opada.

Kao blagi laksativ djelotvorne su i čitave i mljevene sjemenke, no bolesnici s osjetljivom sluznicom želuca teže podnose mljeveno sjeme.

Sjemenke imaju sluzi koje vlaže te omekšavaju stijenke i sluznicu crijeva ublažavajući nadraženi probavni trakt i bolove u crijevima. Djelovanje se počinje osjećati nakon nekoliko dana.

Za tu namjenu treba držati u hladnoj vodi da se sluzi odvoje od sjemena. Smatra se da fitoestrogeni koji se nalaze u sjemenkama imaju blagotvorni učinak na neke oblike raka dojke i debelog crijeva.

Nova istraživanja upućuju na to da bi lan mogao biti koristan u liječenju poremećaja rada bubrega, smanjivanju kolesterola, liječenju ateroskleroze i lakših problema u menopauzi.Laneno ulje rabi se kao oblog kod ekcema, psorijaze i kožnih osipa.

Izvor Metro-portal.hr Foto Instagram

About The Author

Related posts