Srpanj 13, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Sibeliusova glazba oduševila Riječane

IMG_5737

Orkestar riječke Opere pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa sinoć je u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci održao koncert „Sibelius & Matvejeff & Graziani“ izvodeći najpoznatija djela finskog skladatelja Jeana Sibeliusa. Koncert je priređen u sklopu manifestacije „Jesen sa Jeanom Sibeliusom“ kojom Veleposlanstvo Republike Finske, u suradnji s partnerima, obilježava 150. obljetnicu rođenja poznatog finskog skladatelja.

Riječani su tijekom koncerta imali prilike uživati u dva Sibeliusova remek-djela Koncertu za violinu i orkestar u d-molu uz solistički nastup mladog riječkog virtuoza Marca Grazianija te veličanstvenoj Drugoj simfoniji u D-duru. A oduševljena publika je, ne prestajući aplaudirati, dobila i sjajan dodatak: njegovu simfonijsku poemu „Finlandia“.

IMG_5743
image-37812

Ovim iznimnim koncertom, pravom svečanošću glazbe Jeana Sibeliusa nije bila oduševljena samo riječka publika, već i veleposlanik Republike Finske Nj. E. Timo Rajakangas koji je izrazio zadovoljstvo što je riječka publika imala priliku uživati u djelima najistaknutijeg finskog skladatelja.
”Sibeliusov gala koncert izveden sinoć u HNK Rijeka nadmašio je sva moja očekivanja. Orkestar je Sibeliusova djela izveo precizno i s puno emocija pokazavši kako Sibelius za njih nije nepoznanica. Marco Graziani me impresionirao svojim izražajnom interpretacijom zahtjevnog Koncerta za violinu. Slušajući orkestar zatvorenih očiju osjećao sam se kao da sam u Finskoj! Gledajući i slušajući suradnju orkestra s maestrom Villeom Matvejeffom bio sam presretan svjedočiti kako Finci i Hrvati lako nalaze zajedničku frekvenciju koja im dodaje zajedničku vrijednost – također i u glazbi. Doista cijenim blisku i uspješnu suradnju s HNK Ivana pl. Zajca u organiziranju programa „Fall for Sibelius“. Vjerujem kako grad Rijeka, ali i cijela Hrvatska mogu biti ponosni na kazalište koje nudi takav svestran i inspirativan program koji je uvijek na visokoj umjetničkoj razini.“
IMG_5892
image-37813

IMG_5938
image-37814

Manifestacija „Fall for Sibelius / Jesen sa Jeanom Sibeliusom“ održavala se tijekom listopada u Zagrebu, Rijeci i Rovinju, a sastojala se od pet koncerata na kojima su predstavljeni radovi ovog legendarnog skladatelja.
Cilj manifestacije je povezati klasičnu i modernu glazbu Finske s Hrvatskom te prenijeti poruku o glazbi koja spaja države i narode.

About The Author

Related posts