Rujan 29, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Sarajevo ispratilo papu Franju: Posjet počeo i okončan druženjem s mladima

150606082.18_xl

“Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da idete naprijed, a ne nazad u destrukciju i prošlost” poručio je mladima nakon cjelodnevnog posjeta Sarajevu papa Franjo, koji je večeras u 20:40 sati napustio sarajevsku zračnu luku odletjevši nazad u Rim.

Papu je u Sarajevu dočekalo više desetina tisuća građana i vjernika iz BiH, regije i svijeta, a svetu misu na stadionu Koševo predvodio je pred 70.000 ljudi. Svi oni s oduševljenjem su pratili pohod Svetog Oca, velikog državnika i još većeg čovjeka zemlji za koju je i sam rekao da je mnogo propatila u prošlom stoljeću.

U svojim izjavama papa je istakao da se moli za mir i blagostanje za Sarajevo i čitavu BiH, te poruke da nigdje i nikada više ne bude rata. Njegov dolazak i pozdravljanje sa svima koji su došli da ga vide izazvali su oduševljenje, aplauze i duboke emocije. Papa je svuda nalazio način da se zaustavi, rukuje i porazgovara s onima koji su sate provodili kako bi ga vidjeli uživo, a Sarajevo je danas bilo preplavljeno posjetiteljima sa svih strana svijeta.
Povijesni posjet glavnom gradu BiH bila je tema mnogih svjetskih, a zanimljivo je da je papa, nakon što je kročio na tlo BiH, prvo svoje vrijeme posvetio svakom djetetu u narodnoj nošnji koje ga je dočekalo u organiziranoj povorci u zračnoj luci. Također, susretom i razgovorom s mladima u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih “Ivan Pavao II” završen je papin pohod.

“Mir vama. Bog neka blagoslovi sve vas. Muslimani, kršćani i pripadnici svih ostalih religija, svi smo mi braća i svi vjerujemo u istog Boga. Da nikad među nama ne bude razdora”, poručio je na kraju papa koji se ni ovoga puta nije držao protokolarnog govora već govorio iz srca.

I na odlasku, u zračnoj luci se rukovao sa svima s kojima je uspio i pokazao da mu je čovjek na prvom mjestu. Iako mu je 78 godina i nakon skoro 12-satnog posjeta, kako je kazao, “europskom Jerusalemu”, njegovo lice bilo je ozareno, a njegova posvećenost oduševljavajuća.

Izvor: klix.ba

About The Author

Related posts