Srpanj 15, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Rundek u Nu2: Biti slobodan znači staviti se u službu nečeg većeg

rundek3

Gost emisije “Nedjeljom u dva” bio je pjesnik i glazbenik Darko Rundek. Na početku emisije obrazložio je zašto je danas, u 62. godini – slobodniji nego prije. 

 

rundek stanković
image-115961

“Kad čovjek stari, s vremenom se dio nagonskih energija mijenja i manji je kaos poticaja koji nas izluđuju. Sloboda ne znači mogućnost provođenja svoje volje. Kad prekineš lance, dočekaju te neki novi lanci. Sloboda ima veze s tim da je čovjek spreman prepustiti svoju osobnu volju i ego i ostaviti prostora drugoj energiji i logici. Staviti se u službu nečeg većeg – znači biti slobodan”, kazao je Rundek. “Što je čovjek stariji, sve je svjesniji smrti – ona je realnost koja se približava. Svijest o smrti stavlja čovjeka pred pitanje ‘Što stvarno jesam?’ i pomaže čovjeku da se riješi onog što nije. Smrt je u tom smislu veliki pomoćnik slobode”, dodao je.

 
rundek4
image-115962
 Govoreći o novom valu, kazao je kako je to bilo lijepo vrijeme. “Trenuci druženja i inspiracije, osjećaj da smo u centru svijeta, a ne periferija. S druge strane, važno je bilo što smo imali podršku Centra za kulturnu djelatnost omladine i Duška Ljuštine. Radilo se o maloj kulturnoj revoluciji”, rekao je. O Branimiru Štuliću rekao je kako je bio jedan od heroja i genijalac koji je u roku od dva tjedna od dečka s gitarom postao vitez i mitski Johnny. Devedesete pamti kao godine u kojima su se “pojavile ljudske osobine za koje se nadao da ne postoje”. “Ja sam nježna umjetnička duša i to je za mene bilo bolno. Perspektiva javnog dobra i naivnost u službi nečem većem u tom je periodu pogažena”, dodao je.
 
rundek1_01
image-115963
 Izvor HRT Foto HRT

U emisiji je Darko Rundek govorio i o životu u Francuskoj, kako je 1993. na 83-metarskom ledolomcu uređivao radioprogram, o čemu govore ‘uže i gan’ u pjesmi ‘Šal od svile’, i kako je živjeti u skladu s prirodom.

About The Author

Related posts