Srpanj 15, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Rim

Rim16

Vječni grad Rim, prepun antičkih baština bez premca i najznačajnije kršćansko svetiše

Povodom svečanog ustoličenja pape Franje I na Trgu sv. Petra u Rimu kojeg je došlo vidjeti oko milijun ljudi, ShowBizzMagazin.hr svojim čitateljima poklanja razglednicu iz Rima koju je napravila naša novinarka iz Sarajeva Ajla Arifović. Ajla se priključila studenskom pohodu za Rim u organizaciji Centrotursa i Studentskog parlamenta u Sarajevu. Na ovom putovanju bilo je preko 1 300 studenata. Bila je to prilika da se uživa u Vječnom gradu – Rimu, prepunom antičkih baština bez premca, najznačajnijih kršćanskih svetišta, slikovitih uličica, umjetničkih djela u brojnim muzejima, mirisnih gradskih tržnica, arhitekture koja je obilježila gotovo sve epohe. Rim je grad koji je uvijek postavljao nove standarde, kojeg su pokušavali slijediti, bučnih i temperamentnih žitelja i zanimljivog noćnog provoda, grad koji nikada ne spava, grad pun svjetlosti, restorana, dobre kuhinje i vina, grad ljubavi. 

Zacijelo se sjećate priče iz školskih klupa, koja počinje ovako: blizance Romula i Rema napustila je majka na obali Tibera, odhranila ih je vučica, a 753.g. prije Krista osnovali su grad Rim. Antički Forum, Kolosej, Kapitol, Vatikan, Katakombe… neke su od nebrojenih znamenitosti Vječnoga grada. Nadimci su mu brojni: Caput mundi (Prijestolnica svijeta), Limen Apostolorum (Apostolski prag), La città dei sette colli (Grad na sedam brežuljaka) ili jednostavno  L’Urbe (Grad).
Rim je poznat po slavnim trgovima, bazilikama, hramovima, vrtovima, spomenicima i fontanama. Ne zaboravite na Vatikanske muzeje i Sikstinsku kapelu s Michelangelovim freskama.
 

Posebice bi izdvojili najstariji muzej u Rimu – Kapitolski muzeji iz 1471. godine, zatim rimsko sveučilište Università degli Studi di Roma La Sapienza koje je osnovano 1303. godine, to je ujedno i najveće europsko sveučilište koje pohađa oko 150 tisuća studenata. Također to je jedinstven grad u svijetu po tome što sadržava i dva suverena entiteta u gradu – Svetu Stolicu koja upravlja područjem vatikanskoga grada te Malteški red. 

Ono što prvo interesira sve turiste je to, kako će se iz zračne luke prebaciti u grad. Najbolji način za to je željeznicom – Leonardo Express do središnje željezničke postaje, svakih 30 min, oko 35 minuta vožnje. Cijena karte oko 11 eura. Vlakom do Stazione Ostiense ili Tiburtina, oko 40 minuta. Cijena karte oko 5,30 eura, a polaze svakih 20 minuta. Ako se odlučite za nešto brži prijevoz Taksijem će vas doći oko 40 eura u jednom pravcu i traje oko 40 minuta. Za kretanje po gradupreporučamo gradski prijevoz koji se odvija autobusima ili podzemnom željeznicom. Linija ima mnogo, povezanost je dobra i ne čeka se dugo. Želite li se voziti taksijem, možete ga naručiti na telefon 3570 ili 4994. Za one koji žele jeftinije proći u shoppingu, preporučamo trgovine na Via del Tritone, Via del Corso i Via Nazionale. Od robnih kuća tu su lanci: La Rinascente, Upim, Coin,Standa. Posjetitelji koji više preferijaru panoramski razgled grada mogu si uzeti Hop on hop offdnevnu kartu koja vam omogućuje da vidite i doživite znamenitosti grada kao što su: Piazza Venezia, Koloseum, Circo Massimo, Tritone te mnoge druge. 

Piše Ajla Arifović

Foto SBP

Related posts