Travanj 08, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Prvi put u Hrvatskoj Hamleta igra žena!

index

Jedinstveni kazališni festival Midsummer Scene koji se održava na dubrovačkoj tvrđavi Lovrijenac u sezoni 2016. predstavlja glasovitu Shakespearovu tragediju “Hamlet” u režiji Helen Tennison. Festival je pokrenut 2014. godine kada se obilježavala 450. obljetnica autorovog rođenja, dok se treće festivalsko izdanje ponovno dotiče Shakespearea, ovoga puta 400. obljetnice dramatičarove smrti.

Veliku obljetnicu festival obilježava jednim od Shakespeareovih najvećih djela, a glavnu ulogu nosi glumica Helen Millar koja je prošle godine na Lovrijencu utjelovila ulogu Olivije u “Na Tri kralja”. Izborom glumice za ulogu Hamleta na obrnut način dotiče se klasična engleska kazališna tradicija prema kojoj su sve uloge morali igrati muškarci, ali i upozorava na veliki nesrazmjer u odnosu velikih klasičnih muških i ženskih uloga – tema spolne ravnopravnosti je, osim rasne ravnopravnosti, jedna od najvećih tema kojima se trenutačno bavi britansko kazalište.

Ovim izborom dodiruje se i suvremena rasprava o takozvanoj fluidnosti spola uz svijest da su poviješću vladali mahom muškarci. Hamlet u viziji Helen Tennison je žena koja je počela živjeti kao muškarac jer je to način na koji može naslijediti krunu. Ženski Hamlet sve odnose među likovima stavlja u novi kontekst i baca drukčije svjetlo na pitanja koja postavlja ova drama.

Takozvana ženska tradicija igranja Hamleta u Engleskoj postoji dugi niz godina. Francuska diva Sarah Bernhardt glumila je Hamleta u Francuskoj i Engleskoj potkraj devetnaestog stoljeća, a dugom nizu glumica koje su se prihvatile ove uloge pridružuju se Frances de la Tour i Maxine Peake koja je lani igrajući Hamleta pobrala vrhunske kritike.

Ovogodišnji Hamlet na Lovrijencu tako propituje život kroz drukčiju, žensku, prizmu i priprema se posebno za Lovrijenac, a najvažnija je činjenica da će ovoga ljeta Hamleta u Hrvatskoj prvi puta na jednoj velikoj pozornici zaigrati glumica. I ove godine se nastavlja uspješna suradnja s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom koji će održati koncert pod zvijezdama na Lovrijencu 28. lipnja u sklopu festivala. Započinje i nova suradnja sa Domom Marina Držića kroz posebni performance glumačkog ansambla Midsummer Scene.

Midsummer Scene je ljetni festival koji već sada ima tendenciju postati tradicionalan, a radi se o platformi za buduće slične međunarodne umjetničke koncepte i suradnje. Ovo je projekt Grada Dubrovnika i TZ Grada Dubrovnika, a u produkciji i organizaciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey -Tongued Theatre Productions London.
Piše D.T. Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts