Rujan 25, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Promocija knjige Zorana Lisjaka ‘Savršeni ustroj’ u Dubrovniku

Savršeni Ustroj - pozivnica

Dubrovnik i London povezani zločinom i korupcijom u trileru Savršeni ustroj

Promocija akcijskog trilera Zorana Lisjaka ‘Savršeni ustroj’ održat će se u dubrovačkoj Narodnoj knjižnici u četvrtak, 29. studenoga u Saloči od zrcala s početkom u 19 sati. Knjigu će predstaviti autor i doc. dr. sc. Katja Bakija.

Riječ je o uzbudljivom do kraja neizvjesnom i uvjerljivom trileru, krimi priči koja povezuje Dubrovnik i London, nestanku studentice u tom gradu, podrijetlom  iz Dubrovnika i dviju znanstvenica koje se bave genetskim inžinjeringom.

U ratnom Dubrovniku, dok odjekuju detonacije s okolnih brda, na pristaništu u Gružu oprašta se mlada obitelj – majka s djetetom u naručju odlazi na brod, a otac ostaje u okruženom gradu. Dvadeset godina kasnije, studentica Mila Horvatić napadnuta je u svom stanu u Londonu. Inspektor Parksen u istrazi otkriva njezino dubrovačko podrijetlo i nalazi rukopis njezina seminarskog rada u kojem nastavlja djelo Ruđera Boškovića zaokružujući teoriju o savršenom ustroju svemira, cvilizacije i ljudskog društva. Parksen sumnja da će interes velikih korporacija povećati broj žrtava, no u opasnosti je i njegov život…

Krimić “Savršeni ustroj” Zorana Lisjaka povezuje Dubrovnik i London u međunarodnoj zavjeri korporativnih i znanstvenih krugova i vraća rasprave o smjerovima u proizvodnji hrane i razvoju civilizacije na teritorij Hrvatske – u Dubrovnik, gdje potjera od Orlandova stupa, ulicama oko Straduna, završava u moru na dnu dubrovačkih zidina. Zbog rasprava o vezama između znanosti i religije te neortodoksnih i inovativnih znanstvenih uvida, književni kritičar Božidar Alajbegović usporedio je Zorana Lisjaka sa Danom Brownom.

Triler „Savršeni ustroj“ objavljen je u izdanju nakladničke kuće Beletra, a na omotu koji je dizajnirao tim dizajnerskog studija Praxis vision iz Čakovca, prepoznatljive su vedute Londona i Dubrovnika u sjeni zavojnice DNK, koja asocira na genetski inženjering. U recenziji romana ugledni književni kritičar Božidar Alajbegpović piše: „Čakovečki pisac Zoran Lisjak kriminalističku priču punu akcije, uzbuđenja, iznenađenja i neočekivanih obrata garnira ljubavnim podzapletom, ali i mnoštvom intrigantnih podataka iz područja fizike i biologije. U podtekstu svoje napete krimi-priče Lisjak propituje veze i suodnose između znanosti i religije, donoseći mnogo zanimljivih, neortodoksnih i inovativnih znanstvenih uvida i teza, ali i biblijskih referencija.

Savršeni Ustroj - pozivnica
image-148178

‘Savršeni ustroj’ sadržajno je i uzbudljivo štivo koje u okviru napetog, nepredvidljivog krimi-zapleta propituje neke od dosad neupitnih znanstvenih postavki, upozoravajući pritom na korupciju u institucionalnim (sveučilišnim, znanstvenim, policijskim) krugovima, kao i na kriminalne tendencije u pohlepom vođenim multinacionalnim kompanijama.“

Zoran Lisjak rođen je u Čakovcu 1971. godine. Vodi obiteljsku tvrtku za proizvodnju drvene ambalaže u Turčišću nedaleko Čakovca, a u slobodno vrijeme svira prim tamburu i piše poeziju i prozu. Kratke priče i pjesme objavljivao je u Varaždinskom zborniku te u zbornicima grada Preloga i u Mariji Bistrici. Objavio je roman Dva svijeta (2012.) te zbirku pjesama Boje duše (2013.). Triler „Savršeni ustroj“ njegov je drugi roman, a priprema i nastavak.

Zašto je izabrao Dubrovnik za mjesto radnje svog romana te kako se pripremao za pisanje kroz Dubrovnik noću, autor kaže:

– Za Dubrovnik i okolicu sam emotivno vezan. Prije rata služio sam vojsku u okolici Dubrovnika, a moj bivši zapovjednik Nojko Marinović je obranio grad od agresije u ratu, dok sam ja bio angažiran na drugom dijelu ratišta. Opisi potjere su autentični. Za vrijeme pisanja dva puta sam putovao u Dubrovnik, noću sam u miru obilazio grad, snimao ulice, pronalazio mjesta i kutke koji su mi se činili najpogodnijim za radnju romana. Danju bih se fokusirao na znamenitosti starog grada: Knežev dvor, stare ulice, baroknu crkvu, hotele u staroj gradskoj jezgri.”

Zoran Lisjak piše nastavak romana „Savršeni ustroj“, u kojem otkriva detalje iz rada studentice Mile Horvatić, podrijetlom iz Dubrovnika te rezultate istrage londonskog inspektora Stena Parksena.

Piše D.T. Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts