Kolovoz 13, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Previše se znojite? Evo kako to riješiti

Young woman drinking water

Pretjerano znojenje, poznato pod nazivom hiperhidroza, za mnoge je velik problem, osobito ljeti
Naravno, preznojavanje u teretani sasvim je poželjno, no vrlo je neugodno uklanjati kapljice znoja s čela dok ste na romantičnoj večeri ili skrivati lokve znoja na košulji prilikom važnog poslovnog razgovora, piše mensfitness.com.
Prekomjerno znojenje muči oko osam milijuna Amerikanaca, a osobe koje pate od hiperhidroze znoje se čak četiri ili pet puta više!

Kako biste znoj za ljetnih vrućina uspjeli držati pod kontrolom, isprobajte ovih nekoliko savjeta:

Izbjegavajte ljute začine i kofein
Šalica jake kave ili omiljena ljuta pljeskavica zvuče vrlo primamljivo, no razmislite još jednom. Naime upravo ove namirnice mogu potaknuti pojačan rad znojnih žlijezda. ‘Kofein i začini mogu aktivirati neurotransmitere, acetilkoline koji se nalaze u mozgu’, kaže dr. Kelley Redbord, izvanredni profesor na Sveučilištu George Washington. ‘Sve što stimulira ove neurotransmitere ponekad može utjecati i na žlijezde koje uzrokuju znojenje’, objašnjava on.

Dezodoransi ili antiperspiranti
Dezodorans je preparat koji ne utječe na proces znojenja, ali neutralizira neugodne mirise. Antiperspirant, za razliku od dezodoransa, sprečava znojenje. ‘Proizvodnja znoja je na najnižoj razini navečer, što daje aktivnim sastojcima u antiperspirantima mogućnost da se upiju u vaše pore i blokiraju znoj ujutro’, objašnjava dr. Dee Anna Glaser, predsjednica Međunarodnog društva za hiperhidrozu. ‘Zato je najbolje nanijeti antiperspirant navečer, nakon tuširanja. Nema potrebe da ga ponovno stavljate ujutro. Čak i ako se ujutro tuširate i depilirate, učinkovitost mu neće izostati’, savjetuje dr. Dee Anna Glaser.

Prosječna osoba ima između dva i četiri milijuna znojnica koje rade kao rashladni uređaj kako bi zaštitile organizam od pregrijavanja. ‘Vaše ruke, noge, lice, leđa, prsa, pa čak i prepone, imaju visoke koncentracije žlijezda znojnica’, kaže dr. Glaser, dodajući da nanošenje antiperspiranta na ovim područjima može pomoći u smanjenju znojenja, no preskočite osjetljiva područja kao što su lice i intimni dijelovi.

Birajte najjaču zaštitu protiv znojenja
U drogerijama potražite posebne dezodoranse koji imaju pojačanu formulu za zaustavljanje znoja zbog veće koncentracije aktivnih sastojaka. Investirajte u skuplji preparat kako biste se riješili neugodnih posljedica zbog pojačanog znojenja.

Svedite stres na minimum
Osim zbog vrućine ili žestokog treninga, mnogi se preznojavaju kad su pod stresom ili osjećaju tjeskobu. Isprobajte različite metode da biste smanjili tjeskobu ili stres poput dubokog disanja ili drugih tehnika opuštanja. Ukoliko se znojenje nikako ne može spriječiti, potražite liječnički savjet.

Odjeća
Birajte odjeću od prozračnih, prirodnih materijala. Kako bi se znoj upio, ispod košulje nosite potkošulju ili uzak top.

Izvor: tportal.hr

About The Author

Related posts