Rujan 22, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Preminuo poznati hrvatski skladatelj Đelo Jusić

Đelo Jusić SBP

U 80. godini života, nakon teške bolesti, napustio nas je hrvatski skladatelj, gitarist, aranžer, dirigent, duh Malog raspjevanog Dubrovnika, utemeljitelj Dubrovačkih trubadura i ponosni Dubrovčanin Đelo Jusić.

 

Jusić je poznat po velikim umjetničkim djelima ozbiljne i zabavne glazbe. Utemeljitelj je Dubrovačkih trubadura, a njegova poznata djela izvodili su brojni ugledni glazbenici poput Tereze Kesovije, Olivera Dragojevića, Ibrice Jusića, Frana Lasića, Iva Pattiere, Mila Hrnića. Jusić je za svoja djela osvojio brojne nagrade i priznanja na festivalima poput onih za skladbe ‘Zagrljeni’, ‘Volim te budalo mala’, ‘La musica di notte’.

Ove godine, dobio je nagradu Grada Dubrovnika za životno djelo.

 

Đelo Jusić SBP
image-164032

 

Rođen je 26. siječnja 1939. godine u Dubrovniku, a upravo mu je Grad poslužio kao inspiracija za njegovo umjetničko stvaralaštvo. Skladanjem se počeo baviti 60-tih kad je osnovao Dubrovačke trubadure, a utemeljio je i Mali raspjevani Dubrovnik. I ‘Mali raspjevani’ i ‘Trubaduri’ postali su svojevrstan simbol Grada.

Bio je jedan od skladatelja oratorija ‘Istina o gradu slobode’ koji se godinama tradicionalno izvodio na Dan branitelja Dubrovnika, ali i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Kao istinska duša Grada, Jusić je vrlo često otvoreno komentirao događaje u Gradu, uvijek pomalo nostalgičan, sa sjećanjem na neka mirnija vremena u kojima su Dubrovčani bili pravi gospari, u vremenima kad se njegovala tradicija više nego danas.

Umro je danas u bolnici u Zagrebu.

 

Izvor  dubrovackidnevnik.rtl.hr  Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts