Lipanj 07, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Premijera predstave Vječni malograđani u ZKM-u

ZKM-web-galerija_ZKM-Vjecni-Malogradanin-Radne-SBP

Vječni malograđani treća je ZKM-ova premijera u ovoj sezoni koja će se održati 10. listopada. U režiji Anestisa Azasa donosi priču o mladom muškarcu koji putuje Europom s ciljem da pronađe damu pokroviteljicu. No to je  samo okvir priče koja u svom središtu zapravo rastvara današnju Europu na rubu ralja fašizma, čija ju malograđanština gura preko granice.

ZKM-web-galerija_ZKM-Vjecni-Malogradanin-Radne-SBP
image-173901

Za pretpostaviti je kako se iznova probuđen interes za ovog austrijskog pisca iz prve polovice 20. stoljeća krije u činjenici da je riječ o autoru čija je snažna društveno kritička svijest u svim njegovim djelima zapravo predstavljala svojevrsno autorsko poslanje, koje je u vremenu u kojem danas živimo iznova postalo nevjerojatno aktualnim sredstvom za detektiranje svih naših društvenih devijacija i neuroza. Nije čudno da je grčki redatelj Anestis Azas, iza kojega je niz dokumentarnih kazališnih projekata, posegnuo za Horváthovim materijalom, malo poznatim romanom Vječni malograđanin (1930), koji će u njegovu autorskom čitanju zasigurno postati i snažnim političkim znakom. Horváth je roman organizirao kao podjednako brutalan i satiričan prikaz postupna ali neumitna pada Europe u ralje fašizma, s jasnim naznakama koje bi i današnjim društvima Europe morale poslužiti kao nedvojbena poruka upozorenja.

Glume: Tenzin Kolsch, Claudia Korneev, Tina Orlandini, Adrian Pezdirc, Jaśmina Polak, Jan Sobolewski.

ZKM-web-galerija_ZKM-Vjecni-Malogradanin-Radne-SBP
image-173902

 

Europski ansambl

Predstava Vječni malograđanin nastala je u okviru dvogodišnjeg projekta Europski ansambl koji je iniciralo Državno kazalište Stuttgart, a financirala Njemačka kulturna zaklada. U projekt je uključen i renomirani poljski Nowy Teatr iz Varšave, čiji je osnivač i umjetnički ravnatelj jedan od najvažnijih europskih redatelja Krzysztof Warlikowski, te Zagrebačko kazalište mladihEuropski ansambl zamišljen je kao platforma za propitivanje europskog identiteta u trenutku kad se društvena klima rapidno mijenja. Formiraju ga glumci triju navedenih ansambala.

ZKM-web-galerija_ZKM-Vjecni-Malogradanin-Radne-SBP
image-173903

Ödön von Horváth

Austro-ugarski književnik Ödon von Horvath (1901. -1938.) u svojih je 37 godina života napisao dvadesetak drama, tri romana i nekoliko kratkih proznih tekstova. Rođen je u Rijeci, u austrougarskoj obitelji diplomata, a tijekom života je boravio još u Beogradu, Budimpešti, Bratislavi, Beču i Münchenu. Sam je za sebe izjavio da je nezavičajan – nikada se nije mogao poistovjetiti s nacionalsocijalističkim konceptom domovine. (…) U središtu Horvathovih djela su “mali ljudi” i njihov društveni habitus, često pripadnici srednjeg društvenog sloja koji svojim imovinskim statusom nalikuje proletarijatu, ali posjeduje aspiracije i manire bogatijeg, građanskog sloja. “Oni” su lako prijemčivi za ideologije svih predznaka, lako se unizuju, pokoravaju autoritetu i prilagođavaju idejama i političkim strujama svog vremena. (…) Za vrijeme vladavine nacionalsocijalizma, Horvath nestaje s pozornica diljem Njemačke, a njegova su djela javno spaljivana 1933., s djelima autora poput Ericha Kästnera, Bertholta Brechta, Franza Kafke i mnogih drugih. (…) Nakon dužeg razdoblja blagog do nikakvog interesa za njegova djela, Horvathov opus u šezdesetim i sedamdesetim godinama doživljava renesansu na pozornicama diljem Europe. U kazališnoj sezoni 1970/1971 djela su mu izvedena čak 39 puta, od čega 18 puta na pozornicama njemačkog govornog područja.

ZKM-web-galerija_ZKM-Vjecni-Malogradanin-Radne-SBP
image-173904

Imajući na umu Horvathovu preokupaciju ideološkom oduševljivošću i malograđanštinom, ne čudi što se tekstovi ovog pisca i dramatičara proteklih godina sve češće uprizoruju i (re)aktualiziraju i na hrvatskim pozornicama.  Nikolina Bogdanović, dramaturginja.

ZKM-web-galerija_ZKM-Vjecni-Malogradanin-Radne-SBP
image-173905

Piše M.T Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts