Rujan 27, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Premijera predstave Pukovnik Ptica Hriste Bojčeva u režiji Vinka Brešana u Satiričkom kazalištu Kerempuh

kerempuh-460x299

Premijera predstave Pukovnik Ptica Hriste Bojčeva u režiji Vinka Brešana održat će se 02. veljače 2020. u 20:00 sati u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

 

Višestruko nagrađivana crna komedija Pukovnik Ptica, svjetski poznatoga bugarskoga pisca Hriste Bojčeva, na sceni Kerempuha započet će svoj život u režiji Vinka Brešana. Među mnogim prestižnim nagradama koje je tekst osvojio, ističe se ona na Međunarodnom natjecanju dramskih pisaca British Councila 1997., gdje je pobijedio u konkurenciji od 400 drama iz svih krajeva svijeta.

 

Ovaj komad, aktualan danas kao i onda kada je nastao,  kritički se bavi problemom odnosa Europe i Balkana ili, preciznije, balkanskim snovima o Europi i europskim mitovima o Balkanu. U svojem odnosu prema svjetskoj politici, krajnje je apsurdan te plete finu mrežu ironije i oštrog portretiranja stvarnosti, smještajući radnju u,  za satiru i te kako podatan, dramaturški okvir mentalne institucije.

Ovo je djelo Hriste Bojčeva bolno prožeto humanizmom te u prvi plan postavlja, ne san o slobodi i individualnost, već temeljnu čovjekovu potrebu za smislom. Dakle, uz obilje humora i gorkog apsurda, sedam likova traži smisao u napetoj dramaturgiji izvrnutog realiteta, podsjećajući nas na Scorseseov Otok Shutter, Amenábarove Uljeze i sl., u kojima baš ništa nije onako kako na prvi pogled djeluje. Koliko lako, pojedinačno, ali još više na razini društva, prepuštamo kormilo svojeg života slijepcima koji bauljaju mrakom, dok se kunu u poznavanje divljih staza te nas vode od psihijatrije pa do samog srca Europe.

 

Likovi ove drame impotentni su ljudi, fizički i duhovno te u psihijatrijskoj ustanovi (samostanu našeg vremena) izolirani broje dane i zaboravljeni čekaju pomoć vanjskog svijeta. Svima nam treba doktor, a doktorima najviše, svojevoljni post mnogo bolje zvuči nego gladovanje, a ništa na svijetu tako dobro ne strukturira identitet poput uniforme i vanjskog neprijatelja. Riječima autora, svaki je san ipak samo jedna velika paranoja, ali srećom luđacima je i Bog na pomoći.

 

Dramaturgiju predstave potpisuje Željka Udovičić Pleština, kostime Marita Ćopo, scenografiju Dragutin Broz, glazbu Mate Matišić, a oblikovanje svjetla Aleksandar Mondecar. Inspicijentica je Ena Subotić.

 

U predstavi igraju: Borko Perić (Doktor), Dražen Čuček (Fetisov), Nikša Butijer (Hačo), Vedran Mlikota ( Matej), Marko Makovičić (Kiro), Vilim Matula (Daud) i Branka Trlin (Pepa).

 

 

Prevoditelj: Borislav Pavlovski
Redatelj: Vinko Brešan
Dramaturginja: Željka Udovičić Pleština
Kostimografkinja: Marita Ćopo
Scenograf: Dragutin Broz
Autor glazbe: Mate Matišić
Oblikovatelj svjetla: Aleksandar Mondecar

Inspicijentica: Ena Subotić
Pretpremijere: 31. siječnja i 01.veljače 2020.

Piše M.T Foto ShowBizzPress 

About The Author

Related posts