Lipanj 06, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Premijera autobiografske monodrame umjetnice i majke djeteta s Down sindromom

Down by law

Monodrama „Down, by Law“ autorice, redateljice i koreografkinje Mile Čuljak u izvedbi glumice Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca Jelene Lopatić, premijerno će biti izvedena u utorak, 15. svibnja, u prostoru Delta 5 (bivša zgrada Ivexa) s početkom u 19.30 sati. Riječ je o projektu nastalom u koprodukciji riječkog „Zajca“ i Umjetničke organizacije koautorska inicijativa OOUR iz Zagreba.

Down by law
image-129342

Monodrama je pisana kao impresija razdoblja od rođenja dječaka Borisa, dječaka sa sindromom Down, do trenutka kada je tekst napisan. Borba sa željama, očekivanjima, trajanjima, operacijama i bolestima usađena u višak 21. kromosoma gradila je i posebno roditeljstvo koje je autorica upisivala u novi kod – izvedbeni kod zajedništva. Autorica monodrame Mila Čuljak, Borisova majka, stremila je ojačanju svakodnevice koja je donijela silinu emotivnog, organizacijskog, njegovateljskog i društvenog balansiranja.
U želji da ova priča, kao i Boris, doprinese shvaćanju i podršci zajednice osobama s Down sindromom, tražila je tijelo koje će ju ispisati, isplesti i isplesati, a pronašla ga u Jeleni Lopatić.

IMGL3143
image-129343

Mila Čuljak riječka je izvedbena umjetnica – a ujedno predsjednica Udruge za Down sindrom-Rijeka 21 te koordinatorica projekta “5. ansambl” riječkog HNK Zajca i Grada Rijeke čiji je cilj uključiti osobe s invaliditetom u umjetnički rad Kazališta – koja u svim aspektima svoga rada preispituje način funkcioniranja zajednice, onoga što zajednicu osnažuje i oslabljuje, posebno u slučajevima kada pojedinac intenzivno ovisi o njoj.

Down by law
image-129344

Podsjetimo da je HNK Ivana pl. Zajca, u suradnji s Udrugom za Down sindrom – Rijeka 21, postala prva državna institucija koja je pomaknula barijere u socijalizaciji osoba sa sindromom Down, angažiravši, u sklopu radne terapije, troje mladih osoba s Downovim sindromom za rad u biljeterskoj službi. Time je kao i pokretanjem projekta „5. ansambl“, financiranog sredstavima Europskog socijalnog fonda, a u partnerstvu s Gradom Rijekom i u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Rijeka, postalo prvom institucijom u regiji, a možda i šire, koja na ovakav način implementira praksu inkluzivnog kazališta.

Down by law
image-129345

Predstava „Down, by Law“ je, kakao kaže autorica, „pedesetpet minuta bliskosti, povezanosti, skrbi, nježnosti i razumijevanja prema svim obiteljima osoba s Down sindromom i svih nas.“
O naslovu predstave, istom kojim je naslovljen film Jima Jarmuscha (u nas preveden „Pod udarom zakona“), Mila Čuljak kaže da je o riječ o izrazu koji ima značenje bliskosti i povezanosti.

„Osamdesetih se godina koristio u uličnom žargonu, a označavao je blisku osobu. Ranije se u zatvorskom žargonu koristio, kaže Jarmusch, za osobu koja bi pri izlasku iz zatvora kontaktirala obitelj zatvorenika s kojim je dijelio ćeliju, te brinula o njima ako je bilo potrebno.»

Down by law
image-129346

„ Čast da doživim kroz probe barem dio Milinog života i mene je osnažio. A kad se prepustim njenim rečenicama dogodi se katarza. Sa željom da ovom predstavom senzibiliziramo i stvorimo suosjetljivije društvo, želimo poručiti da su sva djeca s poteškoćama u razvoju zaista djeca posebnih mogućnosti. Njihova su srca otvorena prema nama, a sada trebamo otvoriti sebe njima“, kaže glumica Jelena Lopatić.
O tome kako je nastajala glazba za predstavu, njen autor Adam Semijalac ističe: „Mila bi se, u neki kasni sat, snimila kako pjeva uz metronom te mi poslala snimak. Ja bih u nekom trenu dodao glazbu. Pjesme su nastajale od 2013. do 2015., u periodu kada su naš Boris i njegova obitelj proživljavali najteže trenutke. Trenutke o kojima Mila otvoreno progovara u predstavi “Down, by law”.

U autorskoj ekipi predstave su i dramaturginja Nataša Antulov, kostimografkinja i scenografkinja Mejra Mujičić te dizajner svjetla Alan Vukelić.
Reprize predstave su na programu 16. i 17. svibnja, a onda ponovno u lipnju.

Piše D.T. Foto Karlo Čargonja

 

 

About The Author

Related posts