Rujan 18, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Predavanje i predstavljanje knjige akademika Andrije Mutnjakovića Imperator Diokletianus Dalmata

Andrija Mutnjaković_ Imperator Diokletianus Dalmata_SBP
U četvrtak, 23. siječnja, s početkom u 18 sati, u Oris Kući arhitekture u Zagrebu, održat će se predavanje i predstavljanje knjige akademika Andrije Mutnjakovića Imperator Diokletianus Dalmata: veliki rimski graditelj u izdanju Art studija Azinović.
Knjiga o Dioklecijanovu životu i djelu obuhvaća dokumentiranu sintezu njegova porijekla i graditeljskog opusa. Poglavlje SALONA daje informacije o Dioklecijanovu ilirskom porijeklu i zavičaju. Poglavlje RIM obrađuje arhitekturu Dioklecijanovih termi kao najvećih i jedinih sačuvanih carskih termi. Poglavlje PALMIRA istražuje revitalizacije grada i gradnju njegove palače. Poglavlje ANTIOHIJA razmatra gradnju Novog grada Antiohije i carske palače. Poglavlje EGIPAT analizira funkcionalne karakteristike sagrađenih vojnih logora i Tebe kao imperijalne palače. Poglavlje SIRMIJ analizira Dioklecijanov udio u gradnji grada i carske palače. Poglavlje NIKOMEDIJA predstavlja poznate podatke o gradnji njegove carske prijestolnice. Poglavlje SPLIT analizira arhitektonsko-urbanistički fenomen Dioklecijanove palače, najsačuvanije antičke palače. Poglavlje ARCUS NOVUS zaključuje knjigu s prikazom njegova srušenog trijumfalnog slavoluka u Rimu.

Cilj je knjige istražiti i sintetizirati jedinstveni graditeljski pothvat rimskog cara ilirskog porijekla na temelju razumijevanja našeg identiteta kao baštinika rimske kulture Ilira. Svrha je knjige da se kod nas i u svijetu neobrađena tema Dioklecijanova graditeljstva kvalitetno i jasno predoči širem sloju građana te da se u svijetu promovira respektabilni doprinos dalmatinskog Ilira u formiranju novovjekovnog europskog identiteta, arhitekture i kulture.

 

Piše M.T Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts