Prosinac 10, 2018

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Poznati high street brend optužen za kopiranje

gina-jinx-back_840_472

Zaista, nije ništa novo kada čujemo za kopiranje u modnoj industriji. High street brend je kopirao poznato dizajnersko ime, a dizajnersko ime kopiralo je high street brend, u današnjoj industriji mode zbilja više ništa iznenađuje.

gina-georgia-white-front245fe247-ac4f-4dba-832e-7dc0c820f7a2_840_472

Gotovo na mjesečnoj bazi izađe vijest o tužbi za kopiranje određenog komada, detalja ili zaštitnog znaka, a 2017. je godina svakako bila jedna od onih kada je kopiranje bilo na vrhuncu. Poznati high street brend Forever 21 imao je pritom zbilja turbulentnu godinu u kojoj su nekoliko puta optuženi za kopiranje: od manje poznatih sportskih brendova pa sve do Guccija koji je tužio brend za kopiranje njihovih poznatih prugica. Ni ulazak u novu godinu nije im krenuo ništa nabolje budući da ih je ovoga puta tužila Karla Deras, dizajnerica i kreativna direktorica brenda The Line By K.

The Line by K (160 $)

The Line by K (160 $)

Forever 21 (38 $)

Forever 21 (38 $)

Na svom Instagram profilu istaknula je sličnost između topa koji je ona predstavila u jesen 2017. i onog koji Forever 21 trenutno nudi na svom websiteu. Moramo priznati da puf rukavi i vezanje u mašne na dva dijela leđa zaista jesu slični, ali nažalost, modni dizajneri nisu zaštićeni copyrightom, jer, barem u Americi, produkt modnog dizajnera nije smatran ‘umjetninom’ po pravnoj definiciji. Dok se zaštitni znakovi, poput recimo Gucci ili Adidas prugica gledaju drugačije, generalno se dizajn teško može zaštititi zbog čega se ovakvi slučajevi konstantno i događaju. Paradoks u cijeloj priči nastaje kada shvatimo da ‘piratstvo’ zapravo pomaže originalnom dizajneru. Top je kopiran, dizajner automatski dobiva određeni, luksuzniji tip klijentele koji će instant poludjeti za komadom, jer – ipak je tražen i prepoznat i tako idemo u krug. U svakom slučaju, vjerujemo da kopiranju tako skoro nećemo stati na kraj, a koliko se sličnosti nalazi u ova dva komada – prosudite sami.

Izvor/Foto: fashion.hr

About The Author

Related posts