Svibanj 31, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Povratak Händelova “Julija Cezara” na riječku opernu scenu

Ivana Srbljan, Anamarija Knego

Händelova opera „Giulio Cesare in Egitto / Julije Cezar u Egiptu” vraće se na veliku pozornicu HNK Ivana pl. Zajca u četvrtak 2. i subotu 4. ožujka 2017. s početkom u 19 sati. U režiji i dramaturgiji Marina Blaževića i Olivera Frljića, izvedbama obnovljenog baroknog remek-djela s čak 33 nezaboravno lijepe i dramatične arije, prve barokne opere postavljene na riječkoj pozornici, dirigirat će maestro Ville Matvejeff koji će svirati i čembalo!

Ivana Srtbljan
image-87129

Ivana Srtbljan

U naslovnoj ulozi nastupit će Ivana Srbljan, neodoljiva riječka Carmen i Charlotte, sada kao najslavniji rimski imperator! Naime, riječ je o ulozi pisanoj za kastrate koje danas izvode mezzosopranistice. Anamarija Knego u ulozi je zanosne Kleopatre za koju je dobila Nagradu „Štefanija Lenković“ za najbolju opernu ulogu sezone 2015/2016 prema odluci publike. Tolomeo je Sonja Runje koja pjevajući ariju istovremeno izvodi i akrobacije na svili na visini od pet metara. Riječ je o iznimno zanimljivoj, dinamičnoj izvedbi prepunoj događanja, u kojoj izvođači, osim što pjevaju iz loža i gledališta, izvode i akrobacije.
Istodobno izvedba počiva na konceptu konstrukcije i rekonstrukcije opernog spektakla velike spektakularnosti. Predstava, naime, počinje kao sjedeća proba, ali se kroz prvi čin dodaju elementi scenografije i kostima, da bi u drugom činu izvodili „pravu“ predstavu, a u trećem se vratili u realnost, kao na početku, na probu.

U ostalim su ulogama Amanda Stojević kao Cornelia, u ulozi Sesta je Marko Fortunato, Achilla je Dario Bercich, Slavko Sekulić je Curio, a Olga Kaminska je Nireno. Baletni solisti su Marta Voinea Čavrak i Svebor Zgurić, a u predstavi sudjeluju i članovi Baleta Joseph Cane, Leopoldo Guadago, Vitali Klok, Andrei Köteles, Daniele Romeo i Svebor Zgurić. Pojavljuje se i Jelena Lopatić, dok su stražari Darko Matijašević i Boris Mohorić.

Sonja Runje
image-87130

Sonja Runje

Povijesna predstava koju kritika opisuje kao „kazališnu čaroliju dostojnu svjetskih pozornica” i „neobičan barokni užitak za oči i uši“  te kao „originalan, intrigantan, duboko promišljen i temeljito domišljen umjetnički iskaz koji pruža mnogo više od kostimirane barokno-glazbene maštarije”, u ožujku ima jedine dvije izvedbe prije gostovanja u čuvenom Cankarjevom domu u Ljubljani! Tako su riječkoj publici preostale još dvije prigode kako bi se mogla uvjeriti zašto je „Julije Cezar u Egiptu“ toliko oduševio publiku i kritiku, nakon čega predstava svoj put nastavlja inozemnim gostovanjem.

Julije Cezar_ Anamarija Knego, Sonja Runje
image-87131

Podsjetimo, režiju i dramaturgiju predstave uz Olivera Frljića potpisuje Marin Blažević, redatelj i dramaturg hvaljene opere „Otello”, o kojoj dojmovi još glasno odjekuju kod publike i kritike.
Scenografiju opere „Julije Cezar u Egiptu” zajednički potpisuju Dalibor Laginja i Marin Blažević, kostimografiju Sandra Dekanić, oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić, oblikovanje videa Igor Crnković, a scenski pokret Balázs Baranyai. Zbor je uvježbao Igor Vlajnić, a koncertni je majstor Anton Kyrylov.

Piše D.T. Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts