Srpanj 14, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Počele su pripreme za 54. Floraart, najveću i najdugovječniju izložbu cvijeća

54. Floraart

Na zagrebačkoj Kajzerici, u rasadnicima Zrinjevca, ovih je dana posebno radno, veselo i užurbano. Naime, počele su pripreme za 54. Floraart, najveću i najdugovječniju izložba cvijeća u ovom dijelu Europe. Ekskluzivno, prvi smo zavirili u velike staklenike koji su trenutni dom biljkama kojima ćemo se diviti za dva mjeseca. Vrtlari i radnici koji rade sa sadnicama, arhitekti te svi uključeni u ovaj veliki projekt s veseljem počinju stvarati bajku koja godinama u Zagreb privlači sve veći broj turista i zaljubljenika u cvijeće i prirodu. Kako bi svi cvjetni aranžmani bili spremni na vrijeme tim iz Zrinjevca već neumorno radi.

54. Floraart
image-157234

”Priča ovogodišnjeg Floraarta počela je već u rujnu kada su naši projektanti osmislili prostor i cvjetne gredice za izložbu. Krajobrazni arhitekti odlučuju koje vrste, koje boje i u kojoj količini idu na koju lokaciju. Njihov zadatak stvoriti je neku formu u kojoj će ta biljka dati najveći efekt boja i mirisa, što je svojevrsna umjetnost!” – objašnjava dipl.ing.agr. Vesna Čuljat iz zagrebačkog Zrinjevca koji je organizator međunarodne izložbe te dodaje:”Vodi se briga da sve cvatuće vrste budu u punom cvatu početkom svibnja, što znači da se sa sadnjom počelo već u veljači, a užurbano sadimo i ovih dana. Biljkama se pristupa pažljivo i planski, a na Floraartu ćemo uživati u ljepotama više od 200.000 cvjetova!”

54. Floraart
image-157235

 

Već 54 godine Zagrepčane i njihove goste svakog proljeća uveseljava međunarodna vrtna izložba Floraart. Ovogodišnje izdanje održat će se na Bundeku od 13. do 19. svibnja, a manifestacija koju posjete stotine tisuća ljubitelja cvijeća i cvjetne umjetnosti iz cijele Europe još jednom će pokazati čarobnu ljepotu prirode.

54. Floraart
image-157236

54. Floraart
image-157237

Na Bundeku će izlagati cvjećari iz Hrvatske i Europe, a dodijelit će se nagrade u čak 26 kategorija uključujući one za izlagače biljnog materijala i najljepši kućni vrt.

54. Floraart
image-157238

Tim od 15 vrtlara svakoga dana posadi oko 12.000 komada sadnica. Biljke se strojno i ručno sade s posebnom pažnjom svakog radnog dana i spremaju u staklenike, vikendom se radi prihrana i posebni zahvati koje pojedino cvijeće zahtjeva. Budući da sve cvjetne vrste ne cvatu jednako dugo niti u istim uvjetima, sadnice se sade prema posebno pripremljenom i promišljenom rasporedu. Vrijedna ekipa iz Zrinjevca upravo ovih dana sadi dvije vrste, vodeniku i ukrasnu kadulju.

54. Floraart
image-157239

54. Floraart
image-157240

Stotine ljudi uključeno je svakodnevno u ovaj veliki projekt koji ostavlja nestvaran dojam zahvaljujući kojem će zagrebački Bundek početkom svibnja biti najljepši park Europe. Brojni popratni sadržaji ovogodišnju će izložbu izdvojiti od sličnih te Zagreb pozicionirati u vodeći grad kad je ovakva izložba cvijeća u pitanju.

54. Floraart
image-157241

Piše M.T Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts