Kolovoz 10, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Poboljšajte raspoloženje biranom prehranom

Voće i povrće

Zdrava i uravnotežena prehrana je u današnje vrijeme vrlo važan faktor i podrška dobrom tjelesnom, ali i mentalnom zdravlju.

Naročito se to odnosi na trenutnu situaciju kad je mnogo ljudi lošeg raspoloženja, a zvjerojatno i počinje pokazivati prve znakove depresije. Ukratko, fali im – triptofan, jer izvori triptofana u prehrani mogu imati i pozitivne učinke na energiju, raspoloženje i spavanje.

Triptofan, koji sudjeluje u stvaranju serotonina (kemikalije u mozgu koja utječe na raspoloženje), obično se nalazi u hrani koja sadrži bjelančevine.

Osam namirnica koji su dobri izvori triptofana:

Jaja neki načini kuhanja i pripreme jaja su zdraviji od drugih. Prženje jaje dodaje puno masnoća, što ga čini manje zdravom opcijom. Najbolje je kuhanje.

Losos - ova masna riba je također odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje. Te masne kiseline mogu pomoći u jačanju kostiju kosti, zdravoj koži i dobrom vidu. Losos je također izvor vitamina D, koji je bitan za snažne kosti i zube i zdrave mišiće. Vegani i vegetarijanci mogu dobiti omega-3 od sjemenki bundeve, oraha i soje.

Mlijeko - također dobar izvor kalcija, koji pomaže u izgradnji zdravih kostiju i zuba.

Orašasti plodovi – orašasti plodovi su dobar izvor bjelančevina, zdravih masti i vlakana.

Perad - uključuje piletinu, puricu i gusku. Nemasna perad, kao što su pileća prsa, obično će biti visoka u bjelančevinama i niska u masnoćama.

Sjemenke - ne sadrže toliko triptofana poput masne ribe, peradi ili jaja. Međutim, one su dobar izvor triptofana i proteina za vegetarijance i vegane.

Soja - proizvodi koji sadrže soju kao što su tofu, sojino mlijeko ili umak od soje, izvor su triptofana. To može biti dobar izbor za vegetarijance i vegane.

Špinat - tamno zeleno lisnato povrće, kao što je špinat, izvor je triptofana. Špinat je također dobar izvor željeza. Željezo pomaže tijelu da stvori zdrave crvene krvne stanice. Nedostatak željeza u prehrani može dovesti do anemije, niske energije ili poteškoća s disanjem.

 

Izvor Metro-portal.hr Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts