Rujan 27, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Pet savjeta za jačanje imunosnog sustava

povrće pixabay

Mnogima od nas teško pada situacija u kojoj smo se našli zbog pandemije koronavirusom. Zato je važno činiti stvari koje će ojačati naš imunosni sustav i sačuvati naše duševno i tjelesno zdravlje.

Zdrava prehrana

Dokazano je da zdrava prehrana smanjuje rizik od kroničnih bolesti poput problema s krvožilnim sustavom, dijabetesa ili gojaznosti. Također, uz zdravu prehranu smanjuje se rizik od depresije i anksioznosti.

Energija se najravnomjernije oslobađa iz složenih ugljikohidrata kakvi se nalaze u voću, povrću i integralnim žitaricama. Vitamini su važni, posebno vitamin B koji pospješuje izlučivanje „hormona sreće” serotonina i dopamina, a nalazi se recimo u brokuli, špinatu, ali i bananama, jajima, pilećem mesu, ribi, cikli.

Stanje našeg probavnog trakta također ima velik utjecaja na raspoloženje, zato je važno uzimati hranu sa probiotičkim djelovanjem kao što je jogurt, kefir, kiseli kupus.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje za održanje duševnog i tjelesnog zdravlja – a to važi i za vrijeme bez pandemije – da bi trebalo ostaviti alkohol, cigarete i sve ostale droge.

Dobar san

Dok spavamo, tijelo vrijedno radi: stanice se obnavljaju, otrovi uklanjaju, pamćenje se učvršćuje. Kako su pokazala istraživanja, manjak sna utječe ne samo na fizičko stanje, već i na psihičko te može umanjiti emocionalnu inteligenciju. Manjak sna nas čini podložnijim kroničnim bolestima.

Većini ljudi je dovoljno šest do devet sati sna, no važno je da se spava u određenom ritmu. Odlazak u krevet i buđenje uvijek u slično vrijeme pomažu da se očuva osjećaj normalnosti.

Ako ovih dana imate poteškoća da zaspete, pokušajte nekoliko sati prije spavanja ne pratiti vijesti i izbjegavati monitore svih vrsta, za koje je dokazano da loše utječu na san. Pokušajte umjesto toga čitati knjigu.

Kretanje

Kretanje ispunjava tijelo „hormonima sreće”. To omogućuje bolje spavanje, smanjuje stres i strahove, jača pamćenje i moć opažanja. Kretanje i sport, pa makar i kod kuće – najmanje trideset minuta dnevno. Treneri tjelovježbe kažu da nije bitno kako ćete podijeliti tih minimalnih pola sata – možda po deset minuta ujutro, u podne i uvečer?

Kad god možete, idite na svjež zrak. Neka istraživanja pokazuju da već dva sata tjedno u prirodi imaju pozitivan utjecaj na fizičko i psihičko zdravlje.

Ostati u kontaktu

Prijatelji su sada važniji nego ikad. Društvene veze su dokazano dobre za zdravlje. S obzirom da izlasci i zabave sada nisu mogući, skoro sve se odvija preko Interneta. Ali bolje i tako nego nikako. Iskoristite mogućnosti komunikacije preko pametnih telefona, tako se može virtualno zajedno večerati, šetati, baviti se nekim hobijem.

Izolacija za smirenje

Izolacija je možda prilika da se zaboravi na vanjski svijet i vijesti. Razmislite, što već dugo želite uraditi, ali nikako ne stižete? Nešto u vrtu ili iskušati novi recept u kuhinji, naučiti heklati, pročitati neku knjigu koja vas već dugo gleda s police? Sada je idealno vrijeme za to. A ako još uvijek niste sigurni kako prebroditi izolaciju, posegnite za onim aktivnostima koje su vam već ranije pomogle da izađete iz neke teške situacije.

 

Izvor Metro-portal.hr Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts