Kolovoz 10, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Pet godina prošlo od izdanja jednog od najvažnijih diskografskih poduhvata – “Bijelo dugme – Box set deluxe”

Bernarda Tolić_ Želimir BNabogredac_Brian Rasic_Siniša Škarica_ Bijelo dugme_Box set deluxe_foto_Bojan Mance Brezović

14.11.2014. datum je koji će biti zauvijek upamćen u najvećoj hrvatskoj diskografskoj kući Croatia Records jer je toga dana u limitiranoj nakladi od 1000 primjeraka objavljen luksuzni vinilni box set “Bijelo dugme – Box set deluxe”. Riječ je o jednom od najvećih poduhvata, ne samo po pitanju Croatia Recordsa, nego i diskografije naših prostora općenito. Poznavatelji Bijelog dugmeta upoznati su s činjenicom kako je većina originalnih primjeraka albuma rezana u kultnom Abbey Road studiju u Londonu, a upravo su tamo nakon dugo vremena sve ploče remasterirane s originalnih analognih vrpci. Iza ovog projekta stajao je cijeli tim ljudi na čelu s direktorom Croatia Recordsa Želimir Babogredcem, a ploče su remasterirane od strane dobitnika Grammyja Seana Mageeja iz Abbey Roada. Zanimljiva je informacija kako je Sean bio učenik Chrisa Blaira koji je originalno rezao ploče Bijelog dugmeta.

 

Želimir Babogredac i Sean Magee
image-177558

Želimir Babogredac i Sean Magee

 

 

“Bijelo dugme – Box set deluxe” sastoji se od svih devet studijskih albuma Bijelog dugmeta na 180-gramskom vinilu, a u box setu nalazi se i bonus singlica “Top/Ove ću noći naći blues”knjiga “Bijelo dugme” s nikad ispričanim detaljima o velikoj karijeri ovog benda, zatim nikad objavljene fotografije i dokumenti te rijetke memorabilije grupe.

 

Bijelo dugme_Box set deluxe_foto_ SBP
image-177559

 

Da je ovo bio jedan od najvećih diskografskih poduhvata govore i tehnički detalji oko rezanja samih ploča. Prilikom remasteriranja vinila korištena je tehnika “rezanja” (vinyl cutting) zvučnog zapisa u mekani lak (lacquer) kojim je premazan disk od nikla. Nakon toga Sean Magee je izrezivao svaki LP kronološki po datumu objavljivanja iz originalnih analognih mastera i originalno prikupljenog materijala na rezaču Neumann VMS80 u Abbey Road studiju. Finalnu proizvodnju radio je dugogodišnji partner Croatia Recordsa, tvrtka Sony DADC u suradnji s GZ Vinyl iz Češke.

 

 

Bijelo dugme_Box set deluxe_foto_ SBP
image-177560

 

 

Bijelo dugme_Box set deluxe_foto_ SBP
image-177561

 

 

13. studenog 2014. godine “Bijelo dugme – Box set deluxe” službeno je predstavljen na međunarodnom sajmu knjiga Interliber u Zagrebu, a sljedećeg dana i u Sarajevu te Beogradu. Promocija u tri grada održana je unutar 24 sata a ovaj zahtjevni projekt za cijeli svijet vodila je Bernarda Tolić koja je bila zadužena i za odnose s javnošću. Na Zagrebačkom velesajmu prisutan je bio frontmen Bijelog dugmeta, Željko Bebek, koji je otpjevao “Loše vino”, “Ima neka tajna veza”, “Ružica si bila” i “Selma”, a potom su o izdanju govorili direktor Croatia Recordsa i autor projekta Želimir Babogredac, dugogodišnji glavni urednik Jugotona i koautor knjige Siniša Škarica, zatim rock kritičar, novinar, redatelj i koautor knjige Dušan Vesić te kultni svjetski fotograf, prijatelj benda i autor fotografija koje su objavljene u sklopu izdanja, Brian Rasic.

 

Bernarda Tolić, voditeljica povijesnoga projekta ' class=
image-177562

Bernarda Tolić, voditeljica povijesnoga projekta ” Bijelo dugme Box set deluxe ” i Željko Bebek na promociji u Zagrebu

 

Brian rasic_Siniša Škarica_ Bijelo dugme_Box set deluxe_foto_ SBP
image-177563

 

Bijelo dugme_Box set deluxe_foto_ Marko Šolić
image-177564

 

 

Bijelo dugme, koje je bilo najbliže svjetskim glazbenim zvijezdama po pitanju zvuka koji su tih godina proizvodili bendovi poput The Doorsa, Led Zeppelina, Deep Purplea i drugih, pet godina nakon izdanja “Bijelo dugme – Box set deluxe” i dalje je deluxe bend naših prostora koji je uz frontmene Željka Bebeka, Alena Islamovića i Mladena Vojičića Tifu te glavnog masterminda Gorana Bregovića stvorio jednu od najvećih i najvažnijih rock priča ovog dijela Europe

 

 

Ivica Propadalo, Zoran Redžić, Bernarda Tolić i Mladen Vojičić Tifa na  promociji ' class=
image-177565

Ivica Propadalo, Zoran Redžić, Bernarda Tolić i Mladen Vojičić Tifa na promociji ” Bijelo dugme Box set deluxe ” u Sarajevu

 

Bernarda Tolić, Zijo Valentino i Robert Čoban organizator promocije  ' class=
image-177566

Bernarda Tolić, Zijo Valentino i Robert Čoban organizator promocije ” Bijelo dugme – Box set deluxe ” u Beogradu

 

“Bijelo dugme – Box set deluxe” možete i dalje pronaći u prodaji diljem naše regije, kao i u prodavaonicama Croatia Recordsa po cijeni od 999 kuna.

 

 

Piše M.T Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts