Srpanj 15, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Pariz – Grad koji treba doživjeti

Pariz1

Što reći o gradu o kojem su napisane stotine knjiga i snimljeno isto toliko filmova i pjesama? Vjerojatno jedan od najpopularnijih gradova na svijetu, često zvan grad ljubavi i svjetlosti, Pariz je apsolutno grad koji trebate posjetiti barem jednom u životu.

Neću vam pisati ono što već znate o Parizu, već ću vam radije opisati svoje dojmove i dati vam nekoliko korisnih savjeta ako planirate put u Pariz. Možda vas baš ovaj članak potakne na to. 
Moje putovanje nažalost nije najbolje počelo. Na aerodromu su mi, svojim nježnim rukovanjem, uništili kofer. Naime, uspjeli su mu otkinuti oba kotačića i strgati ručku koja se izvlači. Čovjek se zapita što točno rade s njima?! Moja preporuka – osigurajte kofer, a ako vam se isto ovo dogodi, svakako uzmite taksi prema hotelu. 

Što se tiče hrane, treba naglasiti da je Pariz po tom pitanju prilično skup. Ako se cijena običnog jela, poput pizze ili tjestenine, kreće oko 10-13 eura, to je jeftino. Isto vrijedi i za pića pa tako kava, primjerice, u prosjeku košta oko 5 eura. 
Korisno je nabaviti tjednu metro kartu koja dođe 40 eura, a vrijedi za sve linije po Parizu, čak i za liniju prema Versaillesu. Imajte uza sebe kartu metro linija, uštedjet ćete se puno vremena i stići prije, ako znate gdje treba presjesti. U slučaju da trebate ustinite krupne novčanice, to možete učiniti u samo jednoj banci u Parizu i to onoj koja se nalazi u Boulevardu Raspail.

Nije ništa neobično ako u metrou naiđete na svirače harmonike, violine ili saksofona, na pjevače pa čak i na lutkarsku predstavu. Francuzi nalaze razne načine da bi zaradili par centa pa su tako ulice pune najrazličitijih uličnih izvođača. Na ulicama ima i mnogo beskućnika, koji spavaju pod mostovima ili na pločniku, čak i po kiši. To je ona druga strana Pariza o kojoj se ne govori tako često, a nažalost ne hodaju svi u Parizu u predivnim cipelama i s Louis Vuitton vrećicama.
Pariz je najljepši u proljeće, ali ako vas služi lijepo vrijeme. Obično je vrlo promjenjivo pa se u jednom danu može pasti kiša i zagrijati sunce na skoro 25 stupnjeva. Treba spomenuti da gotovo uvijek dosta puše i zbog toga zna biti prilično hladno.

Ako naiđete na demonstracije sindikalista, antikapitalista i drugih, to nije ništa neobično. Francuzi uvijek prosvjeduju, žale se na nešto i to je za njih normalno. 
A sad malo o razgledavanju! Apsolutno vam preporučam da odete na vožnju Seinom brodićima zvanim bateaux mouches (u prijevodu muha brodovi). Naziv nema veze s muhama, već s pokrajinom Mouche blizu Lyona gdje su se izrađivali. Vožnja je predivna, a nakon nje ćete se lakše snaći jer ćete iz brodića vidjeti gdje se nalaze sve važnije znamenitosti koje su na obalama Seine. Najljepši pogled na Pariz, uz onaj s Eiffelovog tornja, pruža se s brežuljka Montmartrea gdje se nalazi i predivna crkvica Sacré Coeur. Umorit ćete se dok se popnete do gore, ali vjerujte, isplati se.

Montmartre je inače meka za umjetnike, a to traje još od vremena kad su se ondje skupljali slavni umjetnici poput Pabla Picassa, Salvadora Dalija, Vincenta Van Gogh, Pierre-Auguste Renoira, Edouarda Maneta, Henri de Toulouse-Lautreca, Edgara Degasa i drugih. Tako ćete na Place du Tertre naići na slikare, karikaturiste, portretiste i druge, ako ste ljubitelj lika i djela Salvadora Dalija, svakako ondje posjetite njegovu galeriju. Ono što je posebno u vezi Montmartrea je atmosfera koja ondje vlada. Živahne uličice su stalno prepune turista koji kupuju suvenire, umjetnost se osjeća u zraku, a posebno je divno navečer kad se upale svjetla i samo nakratko zavlada tišina. Kad se spustite s Montmartrea, ući ćete u ulicu zvanu Boulevard de Clichy koja je dom najpoznatijeg pariškog cabareta – Moulin Rougea. Dok su nekad predstave cabareta s vjetrenjačom privlačile boeme i ljude nižeg društvenog statusa, danas su one rezervirane za gospodu dubljeg džepa jer ulaznica, naime, stoji 100 eura. Tematiku slijedi i ostatak ulice u kojem se nalazi i Muzej erotike te mnogo seks shopova. 

Ako se umorite i zaželite malo mira i tišine, Pariz obiluje parkovima, a posebno je lijep Jardin de Luxembourg gdje se nalazi kip posvećen Charles Baudelaireu te predivno jezerce i botanika. Od ostalih se ističu Jardin des Tuileries, Jardin des Plantes te Bois de Boulogne. 
A sad malo o onome po čemu je Pariz najpoznatiji – Eiffelovom tornju. Nemojte čekati u redu po nekoliko sati, već kupite kartu za kombinaciju stepenica (do drugog kata) i lifta do vrha. Čekat ćete osjetno kraće i jeftinije proći. Pogled s vrha je fantastičan po danu, a po noći apsolutno oduzima dah. Zgrade i ulice su obasjane tisućama i tisućama svjetala, a svakim trenutkom ih se pali sve više. Za potpuni doživljaj možete popiti i šampanjac. Ako uspijete, pokušajte doći u sumrak jer ćete tako uhvatiti i dnevni i noćni vidik.

Petak popodne iskoristite i posjetite muzej Louvre jer je tada ulaz besplatan. Bez čekanja ćete ući i u miru sve razgledati. Najveća je gužva naravno oko Mona Lise, koja je potpuno ista kao na fotografijama i televiziji. Vrijedi vidjeti, ali je definitivno precijenjena. Ako preferirate skulpture od slika, svakako obiđite egipatske, grčke i orijentalne starine. Od slikarstva svakako vrijedi talijansko i flamansko slikarstvo. Ljubitelji slikarstva bi se trebali uputiti i u Muzej d’Orsay i baciti pogled na slike Maneta, Moneta, Van Gogha, Gustava Klimta te Edvarda Muncha. Ondje možete vidjeti i Degasove skulpture balerina i konja, koje su Zagrepčani imali prilike vidjeti u Klovićevim Dvorima.
Nemojte propustiti ni izlet u Versailles koji je naprosto prekrasan, a i ogroman pa je zato teško da ćete ga moći cijelog obići. Najvažnije je da vidite Dvoranu ogledala, spavaću sobu Marije Antoanete, Salon de Venus s kipom Luja XIV. I Salon d’Apollon. Jedan dio je posebno posvećen ratovima u kojima je sudjelovao Napoleon, a svaka je bitka naslikana na velikim platnima koja prekrivaju cijele zidove.

Sve je u zlatu, na svakom zidu otmjene tapete i portreti nekadašnjih stanovnika ovog slavnog dvorca. Predivni su i vrtovi palače u kojima je nedavno snimljen Chanelov editorijal.
Mjesto gdje se mladi skupljaju je Centre Georges Pompidou kojeg krasi specifičan izgled s jarko obojenim cijevima koje se nalaze na fasadi. Na istom mjestu se nalaze Nacionalni muzej suvremene umjetnosti, kino, knjižnica, trgovine te kazališne dvorane. Za ljubitelje šansone je prava destinacija Muzej šansone u koji pomoću šansona predstavlja i povijest Pariza. Usput možete preslušati neke od najstarijih šansona, čak s početka 20. stoljeća, pa sve do najpoznatijih šansona primjerice onih Edith Piaf i Charlesa Aznavoura. 

Što se tiče shoppinga, u Parizu ćete naći mnoštvo dućana street brandova po povoljnim cijenama, a za dizjnersku odjeću posjetite robne kuće Galerie Lafayette i Au Printemps, koje su uređene u belle epoque stilu te naravno, Champs Elysees. Suvenire se najviše isplati kupovati na Montmartreu te od crnaca koje možete naći oko svih važnijih znamenitosti, uz dobro cjenkanje za cijenu jednog u dućanu kod njih možete kupiti barem pet puta više suvenira. Od hrane obavezno kupite sir, ako ste ljubitelj pljesnivih – još bolje, zatim macaronse koji su božanstveni i tope se u ustima te kvalitetno vino. 

Što reći za kraj? Pariz je grad koji nikad ne spava, stalno se nešto događa. U otmjenijim ćete četvrtima vidjeti sređene Parižane (naglašavam Parižane, ne Parižanke jer se muški definitivno više sređuju od žena), dok ćete u četvrtima udaljenijim od centra prevladavati doseljenici. Prednost Pariza je što nudi za svakoga ponešto te se u njemu nećete osjećati kao čudak ili autsajder. Prihvaćaju se različitosti i mnogo je veća razina tolerancije, nego u Hrvatskoj, što i nije nešto čudno. U Pariz se treba doći uživati, učiti nove stvari, opustiti se i pustiti da vrijeme sporo prolazi, a ondje stvarno kao da vrijeme staje i dan traje beskrajno, a vama svejedno ni u jednom trenutku nije dosadno. To su te čari Pariza koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima.

Piše Valentina Levar

Foto SBP

Related posts