Rujan 20, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Pamet u glavu na HTV 3

PAMET_U_GLAVU_koloplet_01

Može li filozofija biti zabavna?
Na Trećem programu HTV-a kreće emitiranje serije od 20 epizoda ‘Pamet u glavu’ o najvažnijim zapadnim filozofima u povijesti. HTV se odlučio za iskorak i umjesto studijske emisije o filozofiji priredio zanimljivu i dinamičnu animiranu seriju o filozofima. U petominutnim epizodama upoznat ćemo neke od većih osobenjaka, doznati tko je bio spreman umrijeti za svoja uvjerenja, a tko se umjesto predavanja više volio izležavati u krevetu…

Svi znamo, ili smo barem nekad čuli, tko je otac filozofije. Učili smo u školi tko je postavio logička pravila, a tko utemeljio empirizam. No, jeste li znali kako je živio, primjerice, Immanuel Kant? On je svaki dan u točno određeno vrijeme šetao istim drvoredom. René Descartes je, s druge strane, volio provoditi vrijeme u krevetu više nego išta drugo. Debeljuškasti David Hume bio je svojedobno omiljeni ‘partijaner’ Europe, a Ludwig Wittgenstein svoja je djela oblikovao u fragmentima. Da je Napoleon umarširao u Jenu samo dan ranije, možda nikada ne bismo doznali kako je Hegel ušao u filozofiju, a bez ideja Johna Lockea Sjedinjene Američke Države danas bi možda bile Treći svijet.
Scenaristica Ana Grbac, dugogodišnja suradnica Hrvatskog radija pronašla je more zanimljivih i ne tako poznatih podataka o velikim filozofima u povijesti, a jedan od naših najcjenjenijih ilustratora Krešimir Certić Misch nacrtao je i animirao njihove portrete dok je glas posudio sjajni glumac Vilim Matula.
Ono najvažnije, svaka petominutna epizoda prepuna je informacija i pruža relevantan uvid u učenje pojedinog filozofa. Krešimir Certić majstorski je prilagođavao stil s obzirom na razdoblje kojem filozofi pripadaju, pa tako Sokrat izgleda kao da je sišao s antičke keramike, a Nietzsche i Rousseau se doimaju kudikamo šarmantnije nego u stvarnom životu.

Sokrat (469 pr. Kr. – 399. pr. Kr.)
Nikada nije ništa napisao. Što se nas tiče, možda je bio i nepismen. A prema nekima, uopće nije postojao nego ga je izmislio Platon. Ipak, smatra ga se ocem filozofije. Atenjani su ga naposljetku osudili na smrt, a on je u zatvoru ispio otrov i održao lekciju o moralu koja otada nije pala u zaborav.

2. ožujka – Platon (428. pr. Kr. – 347. pr. Kr.)
Prije njega se mudrovalo o počelima, a Platon je pretvorio filozofiju u disciplinu. Svoje je rasprave pisao u formi dijaloga, a danas ga pamtimo i kao osnivača glasovite Akademije u kojoj su stasale generacije politički pismenih i čestitih ljudi.

Ilustrator: Krešimir Certić Misch
Scenarij: Ana Grbac
Urednik: Darijo Špelić

Izvor: hrt.hr

About The Author

Related posts