Lipanj 26, 2019

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Ovako ćete se prirodno obraniti od najezde smrdljivih martina

smrdljivi martin

Smrdljivi martin je najpoznatiji pripadnik biljnih štitastih stjenica, a karakterističan je po izlučivanju neugodnog mirisa. Posljednjih godina sve više je najezda, a ovako ih se prirodno riješite

Smrdljivi martin je inače stjenica koja možemo naći u vinogradima i voćnjacima, ali dolaskom hladnijih dana, oni traže sklonište na toplijim mjestima na kojima bi u hibernaciji proveli zimu. U posljednjih par godina primijećen je sve veći broj smrdljivih martina u ovo doba godine, što logikom nalaže postavljanje pitanja je li se smanjio broj njihovih prirodnih neprijatelja – guštera, osa i ptica.

Umjesto da ih se gazi, budući da u obrani ispuštaju neugodne mirise, moguće je napraviti kućne pripravke koji će ih otjerati.

Od ulaska u stanove i kuće najbolje će poslužiti mrežice na prozorima, a može se isprobati i trik sa žutim papirom, jer stjenice privlači ova boja, pa ga čovjek može postaviti na balkon ili na terasu i na taj način namamiti smrdljive martine da ostanu van kuće.

3 prirodna pripravka za borbu protiv smrdljivih martina:

Pripravak od ljuski luka

Uzeti 20g ljuski luka, preliti sa 1l vruće vode i ostaviti tijekom 5 dana. Nakon toga procijediti i dobivenu tekućinu koristiti za tretiranje biljaka. Kod povećane količine smrdljivih martina biljke se trebaju sprejati svaki dan (do 3 puta dnevno) u periodu od 5 dana.

Pripravak od čili paprika

Za pripremu ovog pripravka uzeti 100g čili papričica i usitniti ih. Usitnjenu papriku preliti sa 1l vode i kuhati sat vremena na laganoj vatri u poklopljenoj posudi. Ovako prokuhana tekućinu ostavi tijekom 2 dana, a nakon toga procijediti. Za tretiranje uzeti 100ml dobivene tekućine i razrijediti sa 10l vode.

Pripravak od sjemena gorušice

Sjeme gorušice samljeti u prah. Potrebno je 0,5kg praha gorušice preliti sa 0,5l vrele vode, dobro izmiješati i ostaviti da se ohladi. Tekućinu procijediti i doliti 9,5l vode da ukupno imate 10l tekućine kojom se sprejaju napadnute biljke, piše AgroKlub.

– Ako ih sad u domu imate samo par, do kraja listopada ćete ih vidjeti desetke, možda čak i stotine, a najbolje ih je spriječiti da uopće uđu u kuću zatvarajući vrata i prozore, provjerite  – izjavio je Howard Russell, entomolog sa Sveučilišta u Michiganu, za američki Good Housekeeping.

Izvor: 24sata.hr Foto pixabay

 

About The Author

Related posts