Svibanj 21, 2019

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Otvorenje fotografske izložbe Void međunarodno priznatog fotografa Nenada Šaljića

2014 M Jama Popovača, fotograf Nenad Šaljić

Otvorenje fotografske izložbe Void  međunarodno priznatog fotografa Nenada Šaljića održati će se u četvrtak, 14. 03., u 19 sati u Galeriji Kranjčar u Zagrebu.

 Uz fotografije, publici će biti predstavljena i istoimena fotografska monografija koja prati Šaljićev silazak u podzemlje, u istraživanje špilja. Naime, Šaljić se od rane mladosti bavi speleologijom i planinarenjem te nadahnuće pronalazi u geološkoj povijesti Zemlje. Kako je u tekstu monografije istaknuo publicist Marin Jukić „..pojava speleologa nas vraća u današnjicu, njegova prisutnost sugerira puni krug egzistencije. Razlozi bivanja u špilji su se promijenili ali opet smo tu…  Nešto nas, uostalom, vuče tamnim i negostoljubivim mjestima, kročimo sve dublje u sve mračnije zakutke. Šaljić čovjeka prikazuje majušnim, jedva vidljivim. Neobuzdana provala svjetlosti na otvoru špilje rađa speleologa  na užetu. Vraća li se, ovom simulacijom distopijskog turizma, preobraćena individua na početak povijesne priče? Speleologe jednom kad primijetimo nesvjesno potom tražimo na ostalim fotografijama. Avanturističko odnosno istraživačko spuštanje užetom naviješta kraj jedne ere, čisti rez kretanja po okomici donosi novi odnos snaga: suvremeni individualac, ne više zavisni pripadnik zajednice, zaposjeda špilju.“

2013 Pećina Đatlo, fotograf Nenad Šaljić
image-157283

Void je treća Šaljićeva umjetnička monografija, nakon Matterhorn: Portrait of a Mountain  (Matterhorn: portret planine, sedmogodišnji projekt okončan 2015.g.) i Birth of a Ship (Rađanje broda, snimane između 2007. i 2009., dovršena 2017. godine). Šaljićevi su radovi dobili brojne značajne nagrade. Izlagao je u više zemalja i fotografije mu se nalaze u raznim međunarodnim zbirkama. Njegovu fotografiju Matterhorna izabrao je Louis Vuitton kao pozadinu za modnu reviju za svoju mušku kolekciju jesen/zima 2013./14. u Parizu. Fotografije iz serije Void bile su nadahnuće za kolekciju modne kuće Saxony u Australiji, 2013./14. godine.

2012 Ravlića pećina, fotograf Nenad Šaljić
image-157284

Šaljića zastupa galerija Kunsträume / The Heinz Julen Art Gallery iz Zermatta, Švicarska.

Postav izložbe potpisuje Nenad Šaljić, monografiju je uredila povjesničarka umjetnosti Leila Topić, oblikovala Ana Zubić a sadrži tekstove Marina Jukića i Leile Topić.

VOID-00 Velika Gajna Cave 1980   fotograf Nenad Šaljić
image-157285

Izložba je otvorena do 30. 03. 2019.

Piše M.T Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts