Veljača 29, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Otvoreni 14. Erste fragmenti u zagrebačkoj galeriji Kranjčar

Erste fragmenti
U zagrebačkoj Galeriji Kranjčar otvoreni su 14. Erste fragmenti, izložba radova pristiglih na ovogodišnji natječaj.
Ulaz na izložbu je slobodan, a izložba ostaje otvorena do 21. lipnja 2018.
Natječaj „Erste fragmenti“ organizira se od 2002. godine, a u dosadašnjim izdanjima otkupljeno je oko 180 djela mladih hrvatskih likovnih umjetnika_ca, koja se danas nalaze na više od 130 lokacija (poslovnica i uredskih prostora) Erste banke u Hrvatskoj. Autori/ce mnogih otkupljenih radova u međuvremenu su postali afirmirana i cijenjena imena hrvatske umjetničke scene.

Tako su i ove godine Erste banka i urbanokulturna platforma Urbanka pokrenule natječaj za projekt pod nazivom “Erste fragmenti 14”, koji pruža potporu mladim i neafirmiranim likovnim umjetnicima do 30 godina i studentima akademija likovnih umjetnosti otkupom njihovih umjetničkih djela (skulptura, slika, grafika i instalacija), dodjelom dodatne novčane nagrade za najbolji rad te omogućavanjem samostalne izložbe autoru/ici pobjedničkog rada.

Erste fragmenti
image-132068

Osim odabira najboljeg rada po izboru stručnog žirija, i ove se godine dodjeljuje posebna nagrada po odabiru publike. Također, dodjeljuje se jedna godišnja stipendija za koju se mogu kandidirati studenti likovnih akademija u Zagrebu, Rijeci, Osijeku ili Splitu.

Erste fragmenti
image-132069

Stručno povjerenstvo u sastavu Vanja Babić, Aleksandar Battista Ilić, Sebastijan Dračić, Patricia Kiš i Klaudio Štefančić ove je godine imalo zahtjevan i odgovoran zadatak selekcije radova za otkup među više od 300 pristiglih prijava.

Odabrani su radovi sljedećih autora i autorica: Marija Matić, Glorija Lizde, Grgur Akrap, Nikica Jurković, Martina Fabijanović, Emanuela Lekić, Mihael Klanjčić, Laura Martinović i Antonela Ševo.

Erste fragmenti
image-132070

Kao i svake godine, u sklopu Erste fragmenata dodjeljuje se i jednogodišnja stipendija studentici, odnosno studentu likovne akademije, a ovaj je puta pripala Luciji Žuti, studentici 4. godine grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Kultura rijetko poznaje lagodna vremena, no po Erste fragmentima i ove se godine može posvjedočiti da talenta, volje, želje i potencijala među mladim hrvatskim umjetnicima i umjetnicama – ne nedostaje.

Piše D.T. Foto Karla Jurić

About The Author

Related posts