Svibanj 28, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Otvorena izložba Željka Kipkea – Dismantling Structures u galeriji Kranjčar

Zeljko Kipke _foto_Juraj Vuglač

Sinoć je u zagrebačkoj galeriji Kranjčar otvorena izložba Željka Kipkea – Dismantling Structures koju možete pogledati do 7. prosinca 2019.

 

 

 

O ovoj izložbi i Kipkeovom radu, izdvajamo iz predgovora Vanje Babića:

Kipke svoje najnovije referiranje na institucije, odnosno njihovu arhitektu­ru, iskazuje multimedijalno realiziranom izložbom – Dismantled Structures, sačinjenom od sedam slika na platnu, kratkog eksperimentalnog filma i jedne fotomontaže. Raspon djelatnosti uprizorenih institucija/zgrada nadasve je širok, obuhvaća područje politike (Hrvatski sabor i nekadašnji CK SKH – popularna kockica), pravosuđa (Državno odvjetništvo), medi­ ja (Novinarski dom i nekadašnji Vjesnik), gospodarstva (Agrokor) i kulture (Muzej suvremene umjetnosti).

 

 

Josko Tesija, Elvira Kranjcar, Leila Topic, Kristina Bangoura, Zeljko Kipke i Vanja Babic _foto_Juraj Vuglač
image-177027

 

 

Zgrade pobrojanih institucija, zahvaljujući načinu kako ih Kipke slika, jedva su raspoznatljive. Smještene na neutralnu sivu pozadinu, one su demontirane, štoviše doslovno zgužvane.

Zbog toga kao da tvore vlastite mandorle, ili preciznije antimandorle, s obzirom da u srednjovjekovnom slikarstvu takav način prikazivanja označava pozitivno izdvajanje, a Kipkeovo mišljenje u ovom je slučaju, dakako, posve suprot­no. Zanimljiva je i referencija na slikarstvo kubizma, ali uz ključnu razliku u odnosu na taj avangardni pokret s početka prošloga stoljeća.

Kubisti su, naime, razlomljene strukture realizirali problematizirajući formu, dok Kipke to čini zbog svoga odnosa prema sadržaju. On, kako sam kaže, nastoji na­ glasiti taktilnost te stoga poseže za slikarstvom kao izrazito manualnom umjetnošću. Štoviše, čin gužvanja zgrada, izveden posredovanjem njihovih fotografija, eksplicitno će naglasiti i u filmu – ovdje kao osmu instituci­ju/zgradu dodaje i nacionalnu obavještajnu agenciju – ostvarujući, koliko god to možda kontradiktorno zvučalo, ugođaj dramatične monotonije. Film sadržava i animaciju plana grada Zagreba s akcentuiranim lokacijama na kojima se zgužvane institucije/zgrade nalaze, a varijaciju toga prika­zivat će i fotomontaža.

Poigravanje kartama, planovima, ali i labirintima, već desetljećima je jedna od Kipkeu omiljenih umjetničkih strategija. Au­ tor koji nas je vodio kroz  subterraneus, bio u potrazi za Bulevarom devet života,evidentirao i kreativno iskoristio lokacije brojnih zagrebačkih nad­zornih kamera ili pak mapirao Botanički vrt, iznova nam nudi neobično i drukčije viđenje odnosno demontažu prividno posve običnih struktura. Svi posjetitelji­ izložbe iznova su, dakle, prinuđeni osvijestiti fantastiku svako­dnevice. I sve skrivene izazove i opasnosti što ih ona u sebi krije.

 

 

Piše M.T Foto Juraj Vuglač

About The Author

Related posts