Kolovoz 08, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Otvoren Atelier Propadalo – Studio 54 na zagrebački način

I.Propadalo otvorenje foto Ivana Kaurloto

Jučerašnjim otvaranjem novog ateliera,  Ivica Propadalo vraća umjetnost u samo središte metropole

Umjetnost je možda zamrla, no umjetnici nisu. Najava je to otvaranja novog ateliera slavnog slikara, dizajnera, scenografa i glazbenika u najužem centru Zagreba, na mjestu stare tiskare u jednom od dvorišta duž najduže zagrebačke ulice Ilice. Zapuštenom zdanju tiskare Ivica Propadalo i njegova supruga Dragana Todorović Propadalo udahnuli su novi život, ali i najavili neka bolja vremena za umjetnike i umjetnost.

Dragana i Ivica Propadalo
image-149742

Dragana i Ivica Propadalo

Dimitrije i Jagoda Popovic s Draganom Todorović  Propadalo
image-149743

Dimitrije i Jagoda Popovic s Draganom Todorović Propadalo

Ivica Propadalo
image-149744

Ivica Propadalo

„Odmah u početku moram naglasiti da je svaka sličnost sa kultnim Studiom 54 namjerna! Vodili smo se tom namjerom i pri uređenju prostora, koji sam po sebi ima i više no zanimljivu povijest. Tu se navodno nekad nalazio atelier pokojnog profesora Žana, a nakon njegove smrti uselila se tiskara sve do 1997. god, što je i danas vidljivo kroz plakate i fotografije brojnih ex YU i svjetskih zvijezda koji sa zidova svjedoče o nekim drugim vremenima. Od imena iz svijeta glazbe, filma i sporta, preko poneke skromno obnažene ljepotice pa sve do Glasa Koncila i katoličkih kalendara iz Večernjeg lista, prostor nam je donio nevjerojatne kombinacije spojivog sa nespojivim i poslužio kao odlična kulisa za neku novu umjetničku priču“ – poručuje Ivica Propadalo.

 

I.Propadalo otvorenje  foto Ivana Kaurloto)
image-149745

Uz Ivicu Propadala, o atelieru i radu umjetnika govorio je  i likovni i glazbeni kritičar Zlatko Gall, a otvorenje ove umjetničke oaze podržale su brojne osobe iz javnog i kulturnog života poput Nikše Bratoša, Dimitrije Popovića, Zlatka Dalića, Matije Dedića, Miroslava Gašparovića, Miroslava Lilića, Miroslava Rusa, Jurice Pađena, Pavle Kalinića i brojnih drugih.

Zlatko i Davorka Dalić i Dragana i Ivica Propadalo
image-149746

Zlatko i Davorka Dalić i Dragana i Ivica Propadalo

Pavle Kalinić
image-149747

Pavle Kalinić

O autoru:

Ivica Propadalo rođen je 1950. godine u Livnu. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu. Dugi niz godina djeluje kao glazbenik i slikar, a od 1988. djeluje kao samostalni umjetnik.

Autor je brojnih statua i nagrada kao što su Dora, Porin, Grand prix za Međunarodnu biciklističku utrku kroz Hrvatsku, zatim nagrade Hrvatske turističke zajednice: Plavi i Zeleni turistički cvijet, Djelatnik godine, Zlatna penkala, Međunarodna nagrada CIRCOM za najbolje europske TV emisije i mnoge druge. Autor je i dizajner brojnih plakata. Za svoj slikarski i scenografski rad dobio je niz domaćih i stranih nagrada i priznanja, Grand prix na Međunarodnoj izložbi crteža u Rijeci 1998. godine, kao i Grand prix na Međunarodnoj izložbi portreta u Tuzli iste godine. Posjeduje dvije monografije: „Crteži s mog radnog stola“ i „Scenografije – instalacije s razlogom“.

Nikša Bratoš i Ivica Propadalo
image-149748

Nikša Bratoš i Ivica Propadalo

Miroslav Rus
image-149749

Miroslav Rus

Glazbenu karijeru započinje u bendu Cod koji je svojevremeno bio prateći bend Zdravka Čolića i Kemala Montena. Prije deset godina aktivirao je nakon tri desetljeca svoju grupu iz studentskih dana “Teška industrija”, koja i danas uspješno djeluje u Hrvatskoj i zemljama regije.

Mario Sedmak i Dragana Todorović  Propadalo
image-149750

Mario Sedmak i Dragana Todorović Propadalo

Marina i Matija Dedić
image-149751

Marina i Matija Dedić

Suosnivač je i umjetnički direktor Udruge za promicanje kulture i umjetnosti „Ja BIH…“. Bavi se adaptacijama i uređenjem interijera već dugi niz godina.

Ove godine zajedno sa suprugom Draganom Todorović Propadalo adaptirao je staro seosko imanje pored Svetvinčenta, u selu Foli u Istri. Vila Folirantica uvrštena je među 12 najljepših vila u Hrvatskoj.

 Piše D.T. Foto Ivana Kaurloto

About The Author

Related posts