Srpanj 08, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Otvaranje izložbe Viktora Daldona ”korpo morto” u Salonu Galić

Viktor Daldon_korpo morto_SBP

Samostalna izložba dubrovačkog umjetnika Viktora Daldona ”korpo morto”, u organizaciji  Hrvatske udruge likovnih umjetnika, otvara se u četvrtak 30. siječnja 2020. u 19 sati u splitskom Salonu Galić, a može se razgledati  do 14.02. 2020..

 

 

Viktor Daldon_korpo morto_SBP
image-181871

 

 

Mrtvo tijelo kako se prevodi ‘colpomorto‘ odnosno ‘corpomorto’, složena je izložbena cjelina koja razmatra tamne aspekte zbilje hrvatskog obalnog područja o kojem uobičajeno volimo razmišljati kao o jednom od najljepših kutaka planete. Sukladno njegovoj objektivnoj ljepoti i pratećem marketinškim aktivnostima to je određenje postalo temeljem lukrativne turističke industrije i važnim osloncem nacionalne ekonomije. Svatko od nas koji živi u proklamiranom turističkom raju, svjestan je neprekidnih naprezanja njegove polirane površine i činjenice da se pukotine u ovoj predodžbi pojavljuju najprije u mentalnom sklopu onih koji su na njega rođenjem osuđeni. Pojedinac i njegove reakcije na pritiske okoline u suvremenoj su umjetničkoj praksi okrenutoj (auto)referencijalnoj estetici gotovo opće mjesto ili svojevrsni podžanr. Tako i Viktor Daldon u radu Colpomorto rekreaciju osobitosti svoje životne sredine zasniva na vlastitom iskustvu, dakako, anegdoti koja ima potencijal odražavanja simptoma njene opće uskogrudnosti. Daldon živi na samom jugu Hrvatske, po mnogo čemu jednom od najslikovitijih područja Mediterana i svijeta. Ovaj, do razvoja turizma siromašan i izoliran kraj, oblikovao je specifičnu ljudsku prirodu, sklonu pritajenim ksenofobnim nagonima koja se iznenada našla u srazu sa povećanim zanimanjem nekog stranog svijeta i ljudi da upravo tu, na njihovom, zasnuje svoj stalni ili sezonski dom. Problem je što od tih stranaca prodajom djedovine treba i preživjeti, a potom i zadovoljiti njihovu ljudsku potrebu da se unutar lokalne zajednice i svog terena ponašaju kao svoji na svom. U suštini za ‘lokalce’ oni će uvijek ostati oni drugotni, stranci, koje ponekim podmuklim činom treba s vremena na vrijeme podsjetiti na njihovu privremenost. Svatko tko ima ljetnu kuću unutar neke seoske zajednice ili primorskog gradića zna o čemu govorim. Dalton je spoznao da je stranac kad je svoj gumeni čamac pred ljetnu sezonu našao rasporen nožem i zlovoljom nekog od starosjedilaca. Naša je obala danas najboljim svjedočanstvom da nema tog lijepog krajolika koji će svojim skladom ublažiti elementarne nagone njegovih stanovnika.

Iz predgovora Branko Franceschi

Viktor Daldon_korpo morto_SBP
image-181872

Rođen  1972. godine u Dubrovniku. 1995. god. upisuje Pedagoški fakultet u Rijeci (Odsjek likovne umjetnosti), a 1996. godine nastavlja studij na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik je rektorove nagrade za slikarstvo 2001. godine.

Diplomirao je u klasi Eugena Kokota 2001. godine. Član je  HDLU-a i HZSU-a. Živi i radi u Dubrovniku. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

 

 

Viktor Daldon_korpo morto_SBP
image-181873

 

 

Samostalne izložbe (odabir) / Solo exhibitions (selection):

 

Slike, Galerija SC, Zagreb

Trgovačka banka, Zagreb

Galerija VN, Zagreb

Galerija ”Balen”, Slavonski brod

Galerija Matice hrvatske, Zagreb

 1. Galerija OTOK, Dubrovnik
 2. ‘visura aperta’, Momjan
 3. Galerija BUKOVAC, Cavtat
 4. Galerija CEKAO, Zagreb
 5. Instrumental, Moderna galerija, studio “Josip Racic”, Zagreb
 6. Slike,Umjetnicka galerija Dubrovnik, Dubrovnik
 7. Galerija SEBASTIJAN, Dubrovnik
 8. Galerija VLADIMIR BUŽANČIĆ, Zagreb
 9. Galerija S, Koprivnica
 10. Galerija Prsten, Dom HDLU-A, Zagreb
 11. Galerija BUKOVAC, Cavtat
 12. Studio 777, Dubrovnik
 13. Too close, Viktor Daldon, Gallery of Modern Art, Dubrovnik
 14. Inkubacija, Art radionica Lazareti, Dubrovnik
 15. Grube rijeci Dirty words, galerija Flora, Dubrovnik

Piše M.T Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts