Kolovoz 14, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Otkrivena ‘formula’ vječne ljubavi: Ovi parovi ne prekidaju veze i brakove

couple-168191_640

Najbolji pokazatelj koliko će ljubavna veza ili brak potrajati jest količina pozitive ili negative s kojima se partneri međusobno odnose. Zaključak je to višegodišnjih istraživanja psihologa Johna Gottmana, ali i matematičkih kalkulacija Hannah Fry, koja je došla do ‘formule’ koja jamči dugotrajnu vezu

Matematičarka Hannah Fry iz UCL Centre for Advanced Spatial Analysis iz Londona tvrdi da može predvidjeti rok trajanja veze. U njenoj knjizi ‘Matematika ljubavi’ znanstvenica otkriva da se trajnost veze očituje u tome koliko su partneri međusobno pozitivni ili negativni jedno prema drugome.

“Pozitivne veze su one gdje se oba partnera smatraju sretnima, a loše ponašanje se karakterizira kao neobična pojava. U njima jedan partner objašnjava mrzovolju drugog partnera kao posljedicu stresa ili malo sna”

Temeljeći svoje rezultate na višegodišnjoj studiji koja je proučavala krvni tlak, facijalne ekspresije i komunikaciju između stotinu parova, matematičarka potvrđuje da šansu za ‘vječnu’ ljubav imaju parovi s niskim pragom toleriranja negativnosti u životu.

Pozitivna veza vs. negativna veza
‘Pozitivne veze su one gdje se oba partnera smatraju sretnima, a loše ponašanje se karakterizira kao neobična pojava,’ pojašnjava matematičarka. Primjerice, riječ je o vezama gdje jedan partner objašnjava mrzovolju drugog partnera kao posljedicu stresa ili malo sna.

‘U negativnim vezama situacija je obrnuta,’ ističe Fry te dodaje, ‘loše ponašanje se smatra uobičajenom pojavom.’ Jedan će partner okarakterizirati mrzovolju drugog partnera kao ‘tipično ponašanje’ izazvano ‘sebičnošću’ tog partnera ili nekom drugom karakternom manom.
Formula ljubavi pretpostavlja da reakcija žene ili muškarca u vezi uvelike ovisi o njihovom zasebnom raspoloženju, kao i o raspoloženju kada su zajedno. Na najveći faktor igra utjecaj koji partneri imaju jedno na drugo.

Brzo rješavanje malih problema
Ako se suprug, primjerice, našali ili složi s nekom ženinom tvrdnjom, ona će reagirati na pozitivan način. No ako ju prekine u izlaganju ili odbaci njene riječi, ona će reagirati na negativni način.
Sretni parovi s dugovječnim vezama imaju više pozitivnih interakcija. Kada se u njihovoj vezi pojavi problem, oni ga spomenu, nađu za njega rješenje i nastave sa životom.

‘Istraživanja i matematičke kalkulacije su pokazale da su najsretnije veze one s vrlo niskom pragom tolerirane negativnosti. U tim vezama parovi si međusobno dopuštaju prigovaranja, ne potiskuju svoje
osjećaje, pa se ni mali nesporazumi ne pretvaraju u velike probleme koje mogu okončati vezu,’ ističe Fry.
Izvor: dnevnik.hr

About The Author

Related posts