Travanj 08, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Otkriven misteriozni podzemni grad star punih pet tisućljeća

podzmni grad2

Spektakularno arheološko nalazište nalazi se u Nevsehiru, u Turskoj. Sasvim slučajno na njega su naišli građevinari koji su rušili kompleks zgrada u sklopu rekonstrukcije grada. Nakon tri godine istraživanja stručnjaci kažu da se radi o najvećem i najkompleksnijem podzemnom gradu na planeti, piše Telegraph.

Skeniranjem tla utvrđeno je da se grad proteže na nekoliko razina, a njegova je površina usporediva s površinom – pazite sad – 64 nogometna terena.

Utvrđeno je da je grad star pet tisuća godina, a njegova je kompleksnost zapanjila arheologe. Naime, ljudi su u njemu imali kuhinje, sanitarne čvorove, primitivan vodovod i ventilacijski sustav, vinarije, kapelice i brojna stepeništa kojima se prelazilo s jedne razine na drugu te na kraju i na – površinu.
Regija puna tajnovitih podzemnih gradova

Novi grad otkriven je u blizini drugog podzemnog grada poznatog pod imenom ‘Derinkuyu’ te se smatra da je za trećinu veći od njega. Derinkuyu je 1936. godine sasvim slučajno otkrio seljanin koji je srušio zid u svojem podrumu te naišao na stepenište. Kasnije se ispostavilo da se radi o nevjerojatnom podzemnom gradu koji se proteže kroz punih 8 razina do dubine od 85 metara i u kojemu je živjelo oko 30 tisuća ljudi.
U njemu su neki stanovnici proveli cijele živote. Grad je bio opremljen tadašnjim ustanovama, školama, pa čak i stajama za stoku. Stručnjaci pretpostavljaju da su ga njegovi stanovnici sagradili kako bi se sklonili od učestalih i vrlo krvavih religijskih ratova na tim područjima.

U turskoj regiji Cappadociji nalazi se mnoštvo podzemnih gradova manje kompleksnosti koje su njihovi stanovnici izdubili u tlu pretežno sastavljenom od vulkanskog pepela.
Izvor: 24sata.hr

podzemni grad
image-17112


About The Author

Related posts