Svibanj 30, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Otkrivanje spomen ploče časnim sestrama i liječnicima KBC Sestre milosrdnice

Časne sestre reda Milosrdnih sestara Sv. Vinka Paulskog

Časne sestre reda Milosrdnih sestara Sv. Vinka Paulskog, iskazale se u liječenju velikih broja pripadnika Židovskog naroda u Bolnici milosrdnih sestara, danas KBC Sestre milosrdnice, u mračna vremena II svjetskog rata. Neizmjerna hrabrost liječnika i časnih sestara Bolnice dovela je do spašavanja većeg broja Židova progonjenih od okrutnog fašističkog režima. Pravedni liječnici i sestre ugrozili su svoju sigurnost i lažirali teške bolesti ili smrti kako bi ih spasili od logora i mučnih smrti.

Časne sestre reda Milosrdnih sestara Sv. Vinka Paulskog
image-167284

Ovaj događaj bio je presedan u svijetu jer niti jedna bolnica u cijelome svijetu nije željela primati Židove zbog teških posljednica kojima se usprotivila upravo mala hrvatska bolnica KBC Sestre milosrdnice na čelu s tadašnjom ravnateljicom Bogoljubom Jazvo. Uz pomoć dobrih liječnika i časnih sestara, brojni Židovi poput Stjepana Deutcha, oca Lee Deutch spašeni su i živo su svjedočanstvo hrabrosti, dobrote i humanosti zaposlenika KBC Sestre milosrdnice.

Pozivamo Vas na otkrivanje spomen ploče časnim sestrama i liječnicima KBC Sestre milosrdnice za ovaj hrabar, hvalevrijedan čin.

Na samom događaju bit će održano i kratko predavanje gdje će biti ispričane nove, do sada neotkrivene intrigantne priče, svjedočanstva i podaci koji bacaju jedno potpuno novo svjetlo na ovaj hrabar događaj.

Časne sestre reda Milosrdnih sestara Sv. Vinka Paulskog
image-167285

Otkrivanje spomen ploče koju je izradio akademski kipar Petar Dolić održat će se pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

 

Otkrivanje spomen ploče časnim sestrama i liječnicima

 

Atrij KBC-a Sestre milosrdnice,

Srijeda, 10. srpnja u 11.30 sati

Vinogradska cesta 29, Zagreb

 

Govornici:

 

Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, pokrovitelj

S.Miroslava Bradica,vrhovna glavarica Sv. Vinka Paulskog

Marko Danon, mag.iur., zagrebački poduzetnik židovskog podrijetla

Milan Bešlić, likovni kritičar

Prof.dr.sc. Mario Zovak, dr.med., ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice

Piše M.T Foto milosrdnice.hr

About The Author

Related posts