Ožujak 19, 2019

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Osma obljetnica smrti Đorđa Novkovića

đorđe novković

Đorđe Novković, najprodavaniji i najproduktivniji hrvatski skladatelj zabavne glazbe, preminuo je u nedjelju 6. svibnja 2007. godine, prije osam godina.
Smrt je bila iznenadna, iza njega ostala je nedovršena partitura pjesme na kojoj je radio za Danijelu Martinović.
Mnoga imena najpoznatijih izvođača možda i ne bi bila tako poznata da im upravo Đorđe Novković nije napisao hitove po kojima su postali poznati.
Skladao je više od 2500 pjesama za gotovo sve estradne zvijezde na ovim prostorima i prodao oko 20 milijuna ploča. Autor je najvećeg broja hitova u povijesti hrvatske pop glazbe koje izvode Gabi Novak, Tereza Kesovija, Zdravko Čolić, Kemal Monteno, Arsen Dedić, Neda Ukraden, Severina Vučković, Danijela Martinović, Mišo Kovač, Srebrna Krila, Danijel Popović, Duško Lokin, Džo Maračić, Đani Maršan, Tomislav Ivčić, Ivica Šerfezi…

Glazbom se bavi od šeste godine. Na sarajevskoj Muzičkoj akademiji diplomirao je dirigiranje u klasi prof. Mladena Pozajića. Svirao je u rock i pop sastavima Indeksi i Pro-Arte. Godine 1968. seli se u Zagreb i s pjesmom Stari Pjer postiže prvi uspjeh.

Najveći uspjeh u svijetu ostvario je sa Starim Pjerom. Ta je skladba objavljena u više verzija, a najpoznatija je izvedba grčke pjevačice Nane Mouskouri te instrumentalna obrada orkestra Paula Mauriata. Europski hit ostvario je prepjevom pjesme Zora je u nizozemskoj verziji Pieta Vermana (Sailing Home, 1987). Bio je član žirija prvog reality showa, SSN Music Talents (Nova TV, 2004) te Hrvatskog idola (Nova TV, 2004) iz kojih su proizišla nova imena hrvatske estrade – Rafo, Saša, Tin i Kedžo, Ivana Radovniković, Nera Stipičević, Emina Arapović, Natalie Dizdar, Žanamari Lalić, Feminem…

Suvlasnik je i direktor programa najveće diskografske kuće Croatia Recordsa (2000-2006). Od 1. siječnja 2006. u uskoj je poslovnoj vezi s Tončijem Huljićem i njegovom Tonicom. I dalje se bavi autorskim radom (Jelena Rozga, Danijela Martinović i Jole), ali zanimanje ga sada vodi prema nekim drugim medijima u kojima do izražaja dolazi njegovo iskustvo, ime i karizma pa priprema uređivanje i vođenje televizijske emisije Music Story koja će sadržajem objediniti iskrene, životne priče kolega-glazbenika i šou zabavnog karaktera. U 2007. obilježava i 40 godina umjetničkog rada (debitirao s Indeksima na Zagrebfestu, 1967) pa tim povodom priprema veliki, glamurozni, koncert u visokoj produkciji s najsjajnijim imenima starije, ali i mlade generacije. Snimljeni materijal s tog nastupa namjerava objaviti na dva CD-a i DVD-u kako bi na taj način objedinio dosadašnji rad.

Đorđe Novković bio je član HDS-a od 1969. te prvi potpisnik koji je preko ZAMP-a otkazao SOKOJ-u i priklonio se novoutemeljenome Hrvatskom društvu skladatelja.

Đorđe Novković je (s Andrejom Bašom) pobjednik prvog hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije sa skladbom Don’t Ever Cry za skupinu Put (Irska, 1993) kao i mnogobrojnih festivala: Vaš šlager sezone – Mišo Kovač (1969), Zagrebfest – Ivica Percl (Stari Pjer, 1968), Zagrebfest – Duško Lokin (Riječi pomirenja, 1975), Gabi Novak (Živim u snu, 2001), Melodije hrvatskog Jadrana – Severina Vučković (Virujen u te, 2001). Dobitnik je najvećeg diskografskog priznanja Zlatna ptica Jugotona (milijun prodanih nosača zvuka, 1985) kao i Zlatne ptice Croatia Recordsa (100.000 prodanih nosača zvuka, 2000). Dobitnik je nagrade Porin za životno djelo (1996).

Piše D.T. Foto

About The Author

Related posts