Srpanj 04, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Opere s druge strane zastora: O hirovitim primadonama i kazališnim zakulisanim igrama

Siniša Štork, Vanja Zelčić, Saša Matovina, Voljen Grbac, Dario Bercich, Sergej Kiselev, Marijana Prohaska(1)

Kazališni običaji i neuobičajenosti (Le convenienze ed inconvenienze teatrali) komična je opera talijanskog skladatelja Gaetana Donizettija što će na pozornici riječkog HNK Ivana pl. Zajca biti premijerno izvedena u subotu 12. prosinca 2015. u 19:30 sati, dok će se pretpremijera održati u četvrtak 10. prosinca 2015. u 19:30 sati.
Predstava je nastala suradnjom Opere s ansamblima Hrvatske drame i Talijanske drame riječkog kazališta.
Maestro Igor Vlajnić, koji će se, uz dirigiranje operom, pojaviti i u ulozi dirigenta i skladatelja Vincenza Biscroma, naglasio je kako će ova predstava publici pružiti uvid u ono što se u kazalištu događa iza scene.

Siniša Štork, Dario Bercich, Marijana Prohaska
image-42121

Saša Matovina, Vanja Zelčić, Igor Vlajnić, Marijana Prohaska, Olga Kaminska, Siniša Štork, Sergej Kiselev
image-42122

Aleksandar Nikolić, redatelj i dramaturg opere koji ujedno potpisuje i scenografiju naglasio je kako mu je bilo zadovoljstvo raditi s opernim ansamblom riječkog Kazališta za kojeg kaže da je impresivan ansambl, osim pjevačkog i iznimnog glumačkog potencijala. Ovo djelo, prema njegovim riječima, prikazuje ultimativni fijasko u jednog opernoj kući te u njoj gledamo, u formi „teatra u teatru“, kako se pred našim očima gradi i raspada jedna izrazito neuspješna operna predstava od strane još gorih sudionika i uprave. Predstava se izvodi na hrvatskom jeziku i njegovim dijalektima, a u predstavi se koriste i jezici nekih od njenih sudionika poput talijanskog i ruskog.
Asistent redatelja zadužen za scenski pokret Milan Pajić naglasio je kako u ovoj operi pokret i pjevanje čine organizam koji funkcionira kao jedno te pohvalio spremnost riječkog ansambla na sve zahtjeve i izazove.
Saša Matovina, Marijana Prohaska, Igor Vlajnić, Dario Bercich
image-42123

Igor Vlajnić, Vanja Zelčić, Saša Matovina, Voljen Grbac, Siniša Štork
image-42124

Dario Bercich, Marijana Prohaska(1)
image-42125

Dario Bercich pojavljuje se u glavnoj ulozi Mame Agate, što je rijedak primjer gdje muškarac igra žensku ulogu. U predstavi Mama Agata, inače mesarica na lokalnoj tržnici, inzistira na solo ulozi za svoju kćer te i sama, uz brojne druge peripetije, postaje dio predstave.
U ostalim ulogama pojavljuje gotovo cjelokupan riječki operni ansambl: Marijana Prohaska kao Luigia Boschi, debitantica; Olga Kaminska kao Galina Kyrilenko, mezzosopran; Sergej Kiselev kao Serjoža Antolstoinolonoff, ruski gost tenor; Vanja Zelčić kao Corilla Sartinecchi, primadona; Saša Matovina kao Stefano, primadonni muž; Igor Vlajnić kao Vincenzo Biscroma, dirigent i skladatelj; Siniša Štork kao Orazio Prospero, redatelj i libretist Voljen Grbac kao Intendant, te dramski glumci Eliva Nacinovich kao Inspicijentica, Denis Brižić u alternaciji s Brunom Nacinovichem kao Majstor pozornice, Biljana Torić u alternaciji s Giuseppeom Nicodemom kao Spremačica i Sabina Salamon kao Poslovna ravnateljica.
Dramaturška savjetnica je Nataša Antulov, asistentica scenografa Aleksandra Ana Buković, oblikovatelj svjetla Boris Blidar, a koncertna majstorica Danijela Maras Mendiković.
Uz članove ansambla i orkestra, na pozornici će biti smještena i publika, a posebna je zanimljivost što će veliki, središnji luster, kao scenografski element, biti spušten u gledalište.
kaz obicaji plakat2(1)
image-42126

Piše D.T. Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts