Svibanj 28, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Noć hrvatskog filma i novih medija diljem Lijepe naše

11219728_979846288715554_1190372880268218460_n

Druga ‘Noć hrvatskog filma i novih medija’ održati će se u subotu, 6. lipnja 2015., i to u 9 različitih gradova (Zagreb, Split, Osijek, Pula, Dubrovnik, Sisak, Kutina, Velika Gorica i Hrvatska Kostajnica) i 14 kino dvorana. U jednoj će se večeri i noći prikazati više od 150 filmova – počevši od zagrebačke premijere filma Sveci, splitskog redatelja i scenarista Ivana Perića, u kojem uloge tumače i egzotična Ana Gruica te drčni Siniša Vuco koji naravno glumi sam sebe, a za glazbene je partiture zaslužan bend Kuzma i Shaka Zulu. Lepršava mediteranska komedija iz splitskog predgrađa s mirisom mora i indie estetikom, uz dašak nostalgije, vraća u 90-e kada tri nerazdvojna prijatelja pokušavaju sitnim kriminalom spasiti svoju egzistenciju, a na rasporedu je u 24 sata u dvorani 1 zagrebačkog Cineplexxa Centra Kaptol.
U raznovrsnom filmskom miksu, u jednoj noći imati ćemo priliku vidjeti neka posebna ostvarenja koja se nema tako često prilike vidjeti na kino-platnima poput 13 digitalno restauriranih filmskih klasika (Kameni horizonti, Posljednji podvig diverzanza Oblaka, Pad Italije, Plavi 9, Carevo novo ruho, Ambasador…), jednog od najgledanijih domaćih filmova u povijesti, Tko pjeva zlo ne misli, kao i prvog hrvatskog zvučnog filma Šešir Oktavijana Miletića iz 1937., a tu su još i najznačajniji dokumentarci domaće kinematografije, program digitalno restauriranih kratkih filmova Ante Babaje (Ogledalo, Nesporazum, Jury, Ljubav) u spomen na 5.obljetnicu smrti znamenitog hrvatskog redatelja, te popularni animirani filmovi koji su ostvarili velik uspjeh na domaćim i inozemnim filmskim festivalima. Tu su i bezvremenski domaći hitovi koji se i dan-danas s jednakim guštom i žarom gledaju (Vlak u snijegu, Breza, Sinji galeb…) te nekoliko ekskluzivnih premijernih projekcija (Yulia, Sveci).

Cijeli je program, koji traje od 18 sati do 2 sata u noći i tematski je prilagođen svakom pojedinom gradu, za sve posjetitelje besplatan, a u jednoj će se noći ‘odvrtjeti’ više od 150 filmova.

Zagrepčani će najbolje hrvatske filmove moći gledati na 5 različitih lokacija – Kino Europa (Velika dvorana i Dvorana Muller), Cineplexx Centar Kaptol, KIC, a tu su i posebni programi u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad te Kinu Gorica u Velikoj Gorici. U Dubrovniku, filmovi će se vrtjeti u Kinu Sloboda i Dvorani Visia, u Puli u Kinu Valli, u Splitu u Cineplexxu City Centra One, u Osijeku u Kinu Urania, u Sisku u Domu kulture ‘Kristalna kocka vedrine’, u Hrvatskom Domu u Hrvatskoj Kostajnici, u Kutini u kinu Moslavina.

U zagrebačkom kinu Europa održat će se svečano otvaranje Noći hrvatskog filma i novih medija. U 20 sati koncertnim nastupom Ansambla Acoustic Project počinje prvi dio programa, glazbeni vremeplovm kroz povijest hrvatske filmske glazbe. Uz projekciju jedinog hrvatskog Oscarom nagrađenog filma – Surogat – goste očekuje i dojmljivi kolaž kratkih filmova s početka stoljeća koji će ih svojim nevjerojatno živopisnim i zanimljivim crticama iz života starog Zagreba sigurno ugodno iznenaditi, a posebna filmska poslastica ‘servirat’ će se u 22 sata. Riječ je o hrvatskoj premijeri prvog i jedinog biografskog filma o prekrasnoj i intrigantnoj ukrajinskoj političarki Yuliji Tymoshenko, ikoni Narančaste revolucije.


Piše D.T. Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts