Listopad 01, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Nikad raznovrsniji program Animafesta

Clipboard01

Jubilarno, 25. izdanje Svjetskoga festivala animiranog filma “Animafest”, najveće hrvatske smotre animiranoga filma, bit će otvoreno u utorak u 19.30 u kinu “Europa” u Zagrebu. Tada će biti prikazano čak osam kratkometražnih animiranih filmova različitih tema i tehnika, koji će, kažu organizatori, najaviti iznimnu raznovrsnost ovog festivalskog izdanja.

Do nedjelje će se prikazati više od 300 izvrsnih kratkometražnih i dugometražnih filmova, od kojih će mnogi imati svjetske premijere, a brojni su već osvojili nagrade na prestižnim festivalima. Umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić i producentica Vjera Matković podijelili su filmove na one velikih autora, filmove koji sugeriraju dobro raspoloženje, animirane inovacije i eksperimente, te društveno-političke filmove.

U prvoj je kategoriji kratkometražni “Gospodar” estonskoga velikana Riha Unta, tu su i “Piloti na povratku kući” Priita i Olge Pärn ili “Ne možemo živjeti bez kozmosa” Konstantina Bronzita.

Aduti su i za Oscara nominirani kratkometražni “Singl života” te dugometražni “Preljubnik” legendarnoga Billa Plymptona. “Robovi glazbe” Williama Garratta idu u “feel-good” kategoriju, a puno se očekuje i od tinejdžerskog filma “Moj Moulton i ja” oskarovke Torill Kove.

U eksperimentalnoj klasi odskače “Svijet sutrašnjice” također legendarnog Amerikanca Dona Hertzfeldta, “Željni” Allison Schulnik, a uz njih stoji hrvatski film “Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji” Tomislava Babića i Dalibora Barića. Od društvenih i političkih filmova najviše obećavaju “Gospodin usamljeni” Jin Sung Mina, a o holokaustu govore “Wiener Blut” Zlatka Boureka i Pavla Štaltera te “Giovannijev otok” Mizuha Nishikuba. Redateljica Signe Baumane je filmom “Kamenje u džepovima” oslikala sovjetsku, a zatim i nacističku invaziju u Latviji, aktivistička “Suleima” Jalal Maghout bavi se sirijskom revolucijom. Uglavnom, tko među 300 ponuđenih naslova ne nađe ništa za sebe, bolje da gleda neke druge filmske vrste.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

About The Author

Related posts