Prosinac 11, 2019

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Nikad nije kasno početi vježbati

Aktivna Hrvatska Zabok

Vježbanje je jedan od ključeva zdravog života, no mnogi se nerado odlučuju početi vježbati jer misle da su – prestari za to.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Cambridge u Velikoj Britaniji pokazalo je da tjelesna aktivnost dobro utječe na životni vijek čak i ako se njome počnemo baviti u srednjim godinama ili kasnije.

 

Aktivna Hrvatska  SBP
image-168138

 

 

Prvih osam godina istraživanja znanstvenici su pratili 14,559 muškaraca i žena u dobi od 40 do 80 godina, a idućih 12,5 pratili su i mortalitet. Tijekom tog perioda umrlo je 3,148 ispitanika. 950 od kardivaskularnih bolesti i 1,091 od raka.

Pokazalo se da 150 minuta umjerene fizičke aktivnosti tjedno općenito smanjuje rizik od smrti za 24 posto, za 29 posto od kardiovaskularnih bolesti i za 11 posto od smrti prouzročenih rakom.

“Bez obzira kakve su nam životne okolnosti, nikada nije prekasno početi se baviti sportom, odnosno uvrstiti tjelesnu aktivnost u dnevnu rutinu kako bismo produljili život”, kaže autor studije Soren Brage za portal Physician’s Weekly.

 

 

Aktivna Hrvatska  SBP
image-168139

 

 

U uspredbi s ljudima koji su neaktivni cijeli život, ljudi koji su postali minimalno fizičkli aktivni u srednjim godinama ili kasnije imali su za 24 posto manji rizik da umru tijekom istraživanja.

Oni koji su se intenzivnije bavili rekreacijom imali su za 38 posto manji rizik da prerano umru, dok se rizik za 42 posto smanjio kod onih osoba koje su se krenule intenzivno bavti sportom.

150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tjedno smanjuje rizik od prijevremene smrti za 46 posto, u odnosu na ljude koji su potpuno fizički neaktivni, pokazala je studija.

 

 

Aktivna Hrvatska  SBP
image-168140

 

 

Izvor metro-portal.hr  Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts