Srpanj 05, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Napustio nas je Ivica Pinjuh Bimbo, bh. teatrolog, filmolog, komparativist i predavač na Filozofskom fakultetu

Ivica Pinjuh Bimbo_Facebook

Ivica Pinjuh Bimbo, bh. teatrolog, filmolog, komparativist i predavač na Filozofskom fakultetu, preminuo je, nakon duge i teške bolesti, sinoć u Sarajevu. Bio je akter i svjedok umjetničke scene Sarajeva posljednjih 40 godina.

 

 Ivica Pinjuh Bimbo_Facebook
image-176767

Ivica Pinjuh Bimbo rođen je 1957. godine u Jablanici. Diplomirao je na temu „Stilski oblici i stilistički modeli u djelu Rejmona Kenoa “Stilske vježbe“, magistrirao je s temom „Priča o Isusu Kristu i intersemiotičke transformacije od mita do narativnog filma“ i doktorirao na temu „Narativna ekspanzija od ideje do djela“ na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je predavao na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo, do prijevremenog odlaska u mirovinu.
Sudjelovao je na više stotina međunarodnih simpozijuma i kongresa i objavio više stotina stručnih radova i eseja. Bio je član žirija više filmskih i teatarskih festivala, kao i bijenala suvremene umjetnosti.
Autor je petnaest dokumentaraca o bijenalima suvremene umjetnosti širom svijeta. Autor je filmskih scenarija „Magic bus“, „Ogledalo zaručnika“ i „Djed Mraz dolazi u Katahuš“, kao i zbirke poezije „Triptih od živog kreča“.

 

 Ivica Pinjuh Bimbo_Facebook
image-176768

 

Bio je urednik za teoriju i estetiku filma u kultnom filmskom časopisu „Sineast“.
Filmska rediteljica Martyna Miller je o njemu uradila dokumentarni film “Biti Bimbo”, a svoje posljednje javno pojavljivanje imao je u dugometražnom igranom filmu “Sve o ljubavi, knjigama i psima”, snimljenom ovoga ljeta, a koji se trenutno nalazi u fazi postrodukcije.

Na njegove stihove Zdravko Čolić je otpjevao pjesmu ADAM & EVA

 

 

 

 

Izvor depo.ba foto Facebook

About The Author

Related posts