Travanj 01, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Najljepše priče nastanu kada se čovjek upozna s planinama

Hrvatske planine_Amfiteatar_Alan Čaplar_SBP

Hrvatske planine doista su osobit dio naše zemlje. U njima vlada divljina, pa tako na njima žive vukovi, risovi i medvjedi, ali na njima rastu i brojni biljni endemi, posebice na Biokovu i Velebitu. Osim što su pravi raj raznolike flore i faune, planine su omiljeni prijatelji domaćih, ali i svjetskih planinara.

 

Hrvatske planine_Amfiteatar_Alan Čaplar_SBP
image-185213

 

 

Iako se ne ističu visinom svojih vrhova, a ima među njima gora i brda posve beznačajne visine, nije pretjerano reći da malo koja zemlja na svijetu ima tako lijepe i zanimljive planine. Vidici na more, slikovite šume i livade, impresivne stijene, nasljeđe povijesti i mnogo drugih pojava i fenomena mogu se obilaziti godinama i desetljećima a da istraživanje nikada ne postane dosadno ili bude iscrpljeno.

 

Hrvatske planine_Amfiteatar_Alan Čaplar_SBP
image-185214

 

 

Istaknuti planinarski publicist Alan Čaplar autor je nove poslastice za sve zaljubljenike u prirodu – u knjizi „Hrvatske planine“ vodi nas na sedamdesetak najzanimljivijih hrvatskih planina i najljepših vrhova, opisujući njihove značajke i posebnosti. Osim poučnih tekstova, ova knjiga obiluje predivnim fotografijama koje će svima oduzeti dah. Urednik knjige Vid Jakša Opačić kao jednu od velikih prednosti ističe činjenicu da je Alan Čaplar autor svih fotografija i tekstova. 

Alan Čaplar hrvatskoj je publici poznat i po svojim ranijim djelima objavljenima u Mozaiku knjiga, na kojima je radio samostalno ili u suradnji s drugim stručnjacima iz različitih područja, a najistaknutija su: „Planinarski vodič po Hrvatskoj“, „Tajanstvena Hrvatska“, „Neotkrivena Hrvatska“ i „Čarobna Hrvatska“.

 

Hrvatske planine_Amfiteatar_Alan Čaplar_SBP
image-185215

 

 

Za kvalitetan planinarski publicistički rad proglašen je najboljim dužnosnikom Hrvatskoga planinarskog saveza u 1998. godini, a više je puta primio godišnja priznanja za doprinos planinarskoj publicistici i u drugim kategorijama. Kao autor ili koautor do 2019. objavio je ukupno 28 planinarskih, turističkih i geografskih knjiga.

Ljubav prema planinama naslijedio je od roditelja planinara koji su mu nadjenuli ime koje nosi i jedan od najljepših predjela Velebita. 

 

 

Piše M.T Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts