Rujan 23, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Najčešći mitovi o ugljikohidratima

kruh pixabay

Keto dijeta i dijete s malo ugljikohidrata neće uskoro nestati. Dijetetičarka Leslie Langevin, autorica knjige ‘The Anti-Inflammatory Kitchen Cookbook’, objašnjava da treba biti posebno oprezan kod izbacivanja ugljikohidrata iz prehrane.

Ne trebate ih se bojati, a zapravo vam mogu pomoći da izgubite kilograme – evo raskrinkanih mitova koji su nas uvjerili u to:

Proteini vs. ugljikohidrati – proteini nisu ništa važniji od ugljikohidrata kada je i pitanju gubitak kilograma. Bjelančevine, ugljikohidrati i zdrave masnoće su potrebne za normalno funkcioniranje našeg tijela, a unos sva tri nutrijenta može vam pomoći da izgubite kilograme na različite načine. Largeman-Roth je dalje objasnila da su proteini potrebni za rast mišića i oporavak nakon vježbanja, a zbog njih se osjećamo sito. Ugljikohidrati stvaraju energiju koja nam je potrebna za kretanje i rad. Zdrave masnoće također su potrebne za energiju. Također pomažu u apsorpciji vitamina A, D, E i K i kod osjećaja sitosti.

Trebate izbjegavati ugljikohidrate u svakom jelu? – naprotiv, bolje je uključiti malo ugljikohidrata u svaki obrok, nego imati pun tanjur ugljikohidrata za večerom. Kako biste održali razinu šećera u krvi, idealno je jesti kombinaciju ugljikohidrata, proteina i zdravih masnoća zajedno pri svakom obroku. “Ova kombinacija pomaže da se osjećate zadovoljno i ispunjeno i tako nećete posezati za manje hranjivim grickalicama između obroka”, dodale je dalje.

Višak kilograma – “Konzumiranje ugljikohidrata, uključujući voće i cjelovite žitarice poput riže i kruha neće odmah rezultirati debljanjem”, objasnila je nutricionistkinja Frances Largeman-Roth, autorica knjige Eating in Color. Objasnila je da su ugljikohidrati važan dio zdrave prehrane jer stvaraju gorivo, ali i sadrže hranjive sastojke. I ono što je važno mogu se uklopiti u plan zdrave prehrane, čak i ako pokušavate izgubiti kilograme.

 

Izvor Metro-portal.hr Foto ShowBizzPress

 

 

About The Author

Related posts