Rujan 23, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Muzej seljačkih buna finalist za europsku multimedijalnu nagradu

finale gubec teatra

Multimedijalni mapping GUBEC TEATAR finalist je za godišnju nagradu HERITAGE IN MOTION zajedno s još 11 projekata koji dolaze iz prestižnih europskih muzeja.

Autorica idejnog projekta je muzejska savjetnica Goranka Horjan, koja je koncept izradila za proslavu 440. obljetnice Velike seljačke bune 2013. godine, a realiziran je u suradnji s nekoliko istaknutih multimedijalnih stručnjaka iz Hrvatske među kojima ističemo Ervina Šilića iz tvrtke Novena d.o.o., fantastičnog animatora Goce Vaskova te producenta Gorana Pavičića iz tvrtke PAGO COM d.o.o.

Ovaj multimedijalni projekt je prvi svoje vrste u Hrvatskoj. Naime, GUBEC TEATAR je kombiniranom tehnikom animacije, filmskih sadržaja i svjetlosnih efekata oživio Spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu, a povijesna tema je na kreativan način povezana s bogatom retorikom umjetničkog djela. Posebna novost u produkciji je „oživljavanje“ pojedinih likova na Spomeniku koji se njime kreću u vrtlogu boje i pokreta, stalno podižući impresiju doživljaja.

“Kako je 21. stoljeće vrijeme procvata novih tehnologija pokazali smo kvalitetu novih dimenzija u povezivanju virtualnih rješenja, umjetničkih djela i javne memorije kojima se stvarni povijesni događaj pretvara u multimedijalnu nacionalnu legendu“ – ističe G. Horjan koja je upravo dovršila još jedan veliki međunarodni projekt koji povezuje nove tehnologije i muzeje – eCultValue – a financiran je od strane Europske unije s 850.000,00 eura.

Natjecanje Heritage in Motion u suradnji s Europom Nostrom organizira Europska muzejska akademija. Dodjela nagrada će se ove godine održati u Bresci u Italiji 8. svibnja 2015. Ostali finalisti su projekti iz Muzeja grada Osla (Norveška), Breaking the Frame (Engleska), DOMunder (Nizozemska), Zvuci i boje Burse (Turska), Orange Hall animacija i Imaginarium (Nizozemska) Muzej povijesti iz Marseillesa (Francuska), Hoda Produkcija s rock operom (Škotska) Rijksmuseum, Amsterdam (Nizozemska) Aplikacija za muzejski vodič (Island) Ulični stilovi Helsinkija (Finska) i Drugi svjetski rat u 100 predmeta (Nizozemska).

Piše D.T. Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts