Svibanj 25, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Mrgudi umiru ranije

angry-2191104_640

Dug i kvalitetan život ima jednu vrlo važnu pretpostavku – trebali biste se prestati ljutiti, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu u Iowi.

U njemu su sudjelovali muškarci u dobi između 20 i 40 godin, a pokazalo se da oni koji su ogorčeni i ljuti imaju 1,5 puta veću šansu das umru čak 35 godina ranije od onih smirenih. To je u studiji objašnjeno, a razlog je naravno – stres.

Naime, adrenalin koji je rezultat stresa, oštećuje DNK, što dovodi do bolesti. Amigdala – svojevrsni centar za strah u mozgu, koji je tu da nas spasi u opasnim situacijama, proizvodi stresnu reakciju, u tijelu se luči kortizol, adrenalin i noradrenalin – hormoni stresa i djeluju na organizam tako da ga drže u stanju napetosti.

Nervozne i ljute osobe često su u ovakvom stanju (bez obzira što nije u opasnosti, organizam se ovako ponaša i kada je osoba ljuta) zbog čega ne mogu spavati i normalno funckionirati. Češće imaju glavobolje, anksiozne su i depresivne, imaju problema s plućima, srcem, štitnom žlijezdom, probavom, kontrolom bijesa i manjkom energije. Osim toga, zbog bora i mrštenja izgledaju starije.

Sve to dovodi do lošeg općeg stanja organizma i prijevremene smrti. Stoga, promjenite svoj pogled na život i nasmijte se – barem jednom više, nego što ste to jučer učinili.

 

Izvor Metro-portal.hr Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts