Rujan 21, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Može li se smršavjeti za tjedan dana?

dijeta 1

Mršavljenje je samo nekim ljudima jednostavno – ostatak svijeta muku muči s viškom kilograma, a svatko se barem jednom našao u situaciji da ima tjedan dana za skidanje viška kako bi izgledao najbolje što može.

No, je li realno izgubiti dvije-tri kile za tjedan dana? Stručnjaci tvrde da nije nemoguće, no obično se te kile jednakom brzinom i vrate….

“Ukoliko želite izgubiti kilograme i izbjeći JO-JO efekt trebalo bi na tjedna gubiti od pola kilograma do kilogram. Ovom ćete dinamikom dugoročno održati novostečenu kilažu. Ukoliko na tjedan gubite kilogram i pol do dva, a moguće je, velika je vjerojatnost da ćete ih ubrzo vratiti natrag”, objašnjava za Women’s Health liječnica Lauren Slayton.

No, svatko do nas je drugačiji i na gubitak kilogram utječu brojni čimbenici pa nije zahvalno generalizirati. Ovo su glavni među njima:

Kalorijski deficit – kako biste točno znali koliko kalorija je potrebno vašem organizmu, odnosno ukoliko želite smršavjeti, za koliko trebate srezati dnevni unos, najbolje bi bilo napraviti biodinamičku analizu, koja određuje koliko kalorija gubimo u mirovanju i kolika nam je mišićna masa. Okvirno, trebalo bi dnevno pojesti 500 kalorija manje, no što ih tijelo sagori kako bismo na tjednoj bazi izgubili pola kilograma. Ako tome pribrojimo i trening, bez problema ćemo gubiti kilogram na tjedan.

Recimo da u mirovanju sagorimo oko 1300 kalorija (bazalni metabolizam) i još oko 350 na tjelovježbu, to je 1659 kalorija ukupno. Želimo li smršavjeti, trebalo bi unositi oko 1250 kalorija, nikako manje od toga.

Mišići - ukoliko brzo gubimo kilograme, vjerojatno uz vodu gubite i mišićnu masu, a to nam nije u interesu. Zato je vrlo bitan trening snage. Jačanje i izgradnja mišića pomoći će tijelu da sagori više kalorija, jer mišići troše kalorije, a masti ne. Dizanje utega učinkovito topi masti.

Stres – otežava mršavljenje jer se pod stresom u tijelu pojačano luči kortizol te sve ono što pojedemo organizam pretvara u masti i skladišti u slučaju da mu zatreba (jer mozak kada smo pod stresom misli da se nalazi u opasnosti).

Voda - ako brzo gubite kilograme, vjerojatno ne gubite masnoće, nego vodu. Sporije mršavljenje je bolje. Ono je znak da tijelo sagorijeva masnoće, a ne da gubi vodu

 

Izvor Metro-portal.hr Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts