Lipanj 03, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Može li nam post pomoći u mršavljenju?

61078553-mrsavljenje-traperice-debljanje-dijeta

Post je uvijek kontroverzna tema – treba li ga primjenjivati, hoće li biti učinkovit, kako ćemo izdržati bez hrane…

Na sva ova pitanja novo istraživanje ponudilo je odgovore i dokazalo je post može pomoći organizmu jer oponaša prehrambene navike pračovjeka. Studija je dokazala da su ljudi koji nisu jeli po 36 sati, a zatim su sljedećih 12 sati jeli što god su htjeli, izgubili više od tri kilograma u mjesec dana.

Ono što je ključno je da njihov imunološki sustav nije niti malo patio za razliku od dijeta na kojima se ograničavaju kalorije i izbacuju određene namirnice.

Znanstvenici sa Sveulišta u Grazu vjeruju da tajna ovakve prehrane leži u tome što nalikuje na raspored kakav smo imali prije nekoliko tisuća godina kad hrana nije mogla biti dostupna svaki dan.

Ja sam fitness 8
image-177092

Sudionici istraživanja jeli su otprilike 12 sati i u to vrijeme nisu imali nikakve restrikcije te su mogli jesti u neograničenim količinama. Na kraju se ispostavilo da su smanjili unos kalorija za 35 posto i izgubili 3.5 kilograma nakon 4 tjedna.

Njegov kolega Frank Madeo dodao je: “Razlog zašto je to tako učinkovito možda leži u evoluciji. Naša fiziologija je već upoznata s periodima posta tj. gladovanja koja je popraćena većim unosom hrane.”

Dio sudionika je nastavio pratiti dijetu sljedećih šest mjeseci. Imunitet im je i tada bio stabilan, imali su manje masnih nakupina u području trbuha.

Povećale su se i razine hormona triodotrina koji je povezan s duljim životnim vijekom.

Izvor Metro-portal.hr Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts