Veljača 22, 2018

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Monodrama Priče iz Vukovara u spomen na obljetnicu vukovarske tragedije

Pere Eranovic Price iz Vukovara

U spomen na obljetnicu pada Vukovara, na Sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split u petak i subotu 17. i 18. studenog s početkom u 19:55h, mladi glumac Pere Eranović izvest će svoju monodramu Priče iz Vukovara nastalu na osnovu kratkih lirskih priča Siniše Glavaševića. Kao prigodni poklon publici, ulaz za obje izvedbe je besplatan, s ulaznicama koje se predižu na blagajni Kazališta.

Pere Eranovic Price iz Vukovara
image-113242

Monodrama Priče iz Vukovara nastala je 2015. kao završni ispit Pere Eranovića na studiju glume splitske Umjetničke akademije. Zapisi Siniše Glavaševića, sabrani u knjizi Priče iz Vukovara, jedina su književna ostavština legendarnog ratnog vukovarskog izvjestitelja Hrvatskog radija. Glavašević u opkoljenom i razrušenom Vukovaru piše o svom djetinjstvu, prijateljima, životu, ratu i svijetu što nas okružuje. Dok u ratnim izvješćima za Hrvatski radio prevladavaju gnjev, očaj i optužbe zbog nedobivene, a obećane pomoći braniteljima i civilima sabitim u ruševinama herojskog, ali nepostojećeg grada, kratke priče, premda pisane u takvim surovim i neljudskim uvjetima, odaju nježnu, meditativnu i suosjećajnu piščevu narav, kao i neupitni književni talent.

Pere Eranovic Price iz Vukovara
image-113243

Svoje Priče iz Vukovara Pere Eranović koncipirao je kao jednosatni boravak u vukovarskom skloništu gdje nastaje interakcija ratnog izvjestitelja i njegovih sugrađana, glumca i publike. Kroz formu riječi, pjesme i pokreta – on oživljava scensku stvarnost i suprotstavlja ideje čovjeka i nečovjeka. Ta scenska stvarnost, kroz duhovite i tragične trenutke raste do te mjere da autentični ratni izvještaji Siniše Glavaševića postaju neugodno upozorenje do čega može dovesti slabljenje onog ljudskog u čovjeku. Osim što one nešto starije podsjeća na razdoblje ponosa koji se uspio održati nad tolikim strahom i patnjom, ovaj će autorski projekt novim generacijama uputiti i opomenu da je gubljenje radosti i okretanje glave od čovjeka jednako pogubno kao i zaborav.

Pere Eranovic Price iz Vukovara
image-113244

Monodrama Pere Eranovića u studenom je 2015. premijerno izvedena na Sceni 55 u produkciji HNK Split i Umjetničke akademije Split. Već na premijeri pobrala je simpatije publike i pohvalne kritike, uslijedile su reprizne izvedbe u Splitu i na gostovanjima, a monodrama je do sada izvedena 29 puta. Prošle godine, na 23. festivalu glumca Pere Eranović za svoju je glumačku kreaciju dobio nagradu Ivo Fici kao najbolji mladi glumac do 28 godina.

Piše D.T. Foto Matko Biljak

About The Author

Related posts