Rujan 25, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Mit o 10 tisuća koraka dnevno

Skokovi u poziciji iskoraka 1

Broj od 10 tisuća koraka koje bi trebali napraviti dnevno da biste ostali u kondiciji frustrira mnoge, jer nerijetko ne stignu do tog broja.

Situaciju pogoršavaju i brojne aplikacije i fitness mjerači potiču vas napraviti 10.000 koraka dnevno, bilo da je kišovito ili sunčano vrijeme – ako želite biti u najboljoj kondiciji. Međutim, taj broj je, najvjerojatnije, zapravo bio marketinški trik, piše Hindustan Times.

Liječnik po imenu Yoshiro Hatano počeo je prodavati pedometar poznat kao manpo-kai (mjerač 10.000 koraka). Napravite 10.000 koraka svakoga dana, govorio je, i možete smatrati da ste u kondiciji.

Danas legenda kaže da je on možda proizvoljno izabrao ovaj broj, jer japanski simbol za 10.000 izgleda kao čovjek koji hoda.

Ako ništa drugo, ova fraza je napravila veliku štetu, jer su ljudi počeli smatrati ako ne postoji šansa da dostignu 10.000 koraka, nema ni potrebe da se uopće zamaraju hodanjem.

A to je potpuno pogrešno, kaže trener fitnessa i zdravlja Deanne Pandey.

“Ne postoji određena količina koraka kojoj treba težiti”, kaže.

Za 20-godišnjaka u kondiciji, 10.000 koraka može biti premalo, a za 69-godišnjaka koji boluje od artritisa, to bi moglo biti previše. Ovaj trend ignorira otkucaje srca tijekom vježbanja, pa čak i intenzitet hodanja.

“Ako ste vrlo sporo šetali i dostigli ste 10.000 koraka, to se ne računa kao vježba”, dodaje Pandey. “Važno je natjerati srce brže kucati i kretati se onoliko koliko možete.”

Svaki oblik tjelesne aktivnosti je dobar, ali trening je trening, a najbolji je kardiovaskularni.

Zato zaboravite na ovaj slučajni broj i napravite što više koraka možete. To je dobar početak, čak i ako sam po sebi nije rješenje.

 

Izvor Metro-portal.hr Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts